Η Ύπατη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κάλεσε σήμερα την Κίνα να αντιμετωπίσει τα βαθιά προβλήματα τα οποία οδήγησαν σε ακραίες μορφές διαμαρτυρίας πολίτες του Θιβέτ, περιλαμβανομένων περίπου 60 αυτοπυρπολήσεων από τον Μάρτιο φέτος.

«Η κοινωνική σταθερότητα στο Θιβέτ δεν πρόκειται να επιτευχθεί ποτέ μέσω (της επιβολής) αυστηρών μέτρων ασφαλείας και της καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε η Πιλάι σε ανακοίνωσή της με την οποία επικρίνει την Κίνα, κάτι που ως σήμερα απέφευγε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πιλάι «κάλεσε τις κινεζικές αρχές να αντιμετωπίσουν άμεσα τα χρόνια προβλήματα που οδήγησαν σε μια τρομακτική κλιμάκωση των ακραίων μορφών διαμαρτυρίας, περιλαμβανομένων αυτοπυρπολήσεων σε θιβετανικές περιοχές».

Απηύθυνε ακόμη έκκληση προς την κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών της να συμμετέχουν σε ειρηνικές συγκεντρώσεις και να εκφράζονται ελεύθερα και να απελευθερώσει όλους όσοι κρατούνται διότι άσκησαν τα δικαιώματα αυτά.

Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται επτά Θιβετανοί οι οποίοι αυτοπυρπολήθηκαν μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι εναντίον της καταπιεστικής, όπως καταγγέλλουν, κινεζικής εξουσίας στην περιοχή αυτή των Ιμαλαΐων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρχε κάποιος αξιωματούχος διαθέσιμος για σχόλια έως πριν από λίγο. Η κυβέρνηση της Κίνας έχει αποκαλέσει τους διαδηλωτές που αυτοπυρπολούνται «τρομοκράτες» και εγκληματίες, επικρίνοντας τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, τον τιμημένο με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης Δαλάι Λάμα, ότι υποκινεί τις ενέργειες αυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης