Του Κώστα Μπετινάκη

Ενώ η Εκκλησία ευαγγελίζεται την ενότητα του Χριστιανικού Κόσμου, των διαφορετικών δογμάτων, την ίδια ακριβώς ώρα προβληματίζει έντονα η διάσταση απόψεων στους Κόλπους της Ορθοδοξίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προετοιμασία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν την Τετάρτη 16 Ιουνίου στο Κολυμπάρι Χανίων, εξελίχθηκε εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης, κυρίως ανάμεσα στο Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το 787 στη Νίκαια, (σημερινό Ιζνίκ της Τουρκίας). Αφότου το Πατριαρχείο Μόσχας δεν επέτυχε την αναβολή της Πανορθόδοξης Συνόδου, η διαμάχη πλέον έχει πάρει έντονο πολιτικό χαρακτήρα, λόγω της διαχρονικής βλέψης των Ρώσων για να αναλάβουν τα «ηνία» της Ορθοδοξίας και να μεταφερθεί η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μόσχα. Ως εκ τούτου ο Πατριάρχης Πασών των Ρωσσιών, Κύριλλος, δεν θα μεταβεί στην Κρήτη.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων του Πατριαρχείου Μόσχας κατακρίνει την επιμονή των Ελλήνων να Η διαμάχη πλέον έχει πάρει έντονο πολιτικό χαρακτήρα, λόγω της διαχρονικής βλέψης των Ρώσων για να αναλάβουν τα «ηνία» της Ορθοδοξίας και να μεταφερθεί η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μόσχαπραγματοποιήσουν τελικά τη Σύνοδο μεταξύ των εννέα Εκκλησιών που απομένουν: «Δεν θα ευοδωθεί» πιστεύει. «Θα έπρεπε να συμμετάσχουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, μόνο τότε οι αποφάσεις της Συνόδου θα ήταν έγκυρες» τονίζει ο αρχιερέας με την πυκνή μαύρη γενειάδα. Η Μόσχα επιθυμεί την αναβολή της Συνόδου, έως ότου ξεκαθαριστούν κάποια θέματα, αν και η συνάντηση προετοιμάζεται ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1961.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκτιμά ότι η αναβολή εντάσσεται σε έναν αγώνα ισχύος από την Μόσχα. «Θα ήθελαν να γίνουν η τρίτη Ρώμη, επειδή έχουν τη δύναμη» όπως αναφέρεται στους ελληνικούς εκκλησιαστικούς κύκλους.

Το Πατριαρχείο Μόσχας έχει στείλει τελεσίγραφο υποστηρίζοντας πως η μόνη εφικτή λύση είναι η συνέχιση της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου «με την εξασφάλιση της ομοφώνου γνώμης όλων των Ορθοδόξων περί της συγκλήσεως αυτής σε μία άλλη χρονική στιγμή».

Στην επιστολή, η εκκλησία της Ρωσίας γνωστοποιεί πως «αποφάσισε «να υποστηρίξει τις προτάσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών Αντιοχείας, Γεωργίας, Σερβίας και Βουλγαρίας περί αναβολής της Πανορθοδόξου Συνόδου και συγκλήσεως αυτής σε μια χρονική στιγμή, η οποία θα πρέπει να καθορισθεί εν τω περαιτέρω κατόπιν πανορθοδόξου συζητήσεως και με απαραίτητο όρο την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης των προκαθημένων των όλων κοινώς ανεγνωρισμένων κατά τόπους αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Λίγο πριν από την πρώτη Σύνοδο όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά από 1.200 χρόνια ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος κάλεσε την ηγεσία της Εκκλησίας της Ρωσίας σε έκτακτη συνέλευση. Και αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν.

Δογματική έριδα ή πολιτική διαμάχη; Μετά από 55 χρόνια προετοιμασίας η ιστορική Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας καταρρέει λόγω ενός ακήρυχτου πολέμου ισχύος μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων υποστηρίζει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Πρόκειται για «εκκλησιαστική διαμάχη (που εξελίσσεται) στα παρασκήνια, η οποία πυροδοτείται από την πολιτική κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατηγορεί το Πατριαρχείο της Μόσχας για την άρνησή του να συμμετάσχει στη Σύνοδο.

Ο αγώνας για άσκηση επιρροής των μεγάλων επί των μικρότερων εκκλησιών σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες στο παρασκήνιο.

Οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα στην φιλελεύθερη εκκλησιαστική τάσηΗ Μεγάλη Σύνοδος αποτελεί την πρώτη συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθήμενων και Επισκόπων μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1053… του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και του υπερσυντηρητικού της Μόσχας. Πρόκειται για έναν πόλεμο που αναθερμαίνεται από τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και Ρωσίας και Δύσης.

Την εντείνει επίσης -όπως υποστηρίζουν σχολιαστές- η ψυχρότητα στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας, επειδή για τους Ρώσους ο Οικουμενικός Πατριάρχης «υπόκειται σε τουρκική επιρροή» .

Κι όλα αυτά, σε μια στιγμή που η Σύνοδος της Κρήτης θα έπρεπε να αποτελέσει τρανό μήνυμα ενότητας της Ορθοδοξίας. Ενώ, η Ορθόδοξη εκκλησία παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα σε αυτόνομες και ημιαυτόνομες τοπικές Εκκλησίας.

Έτσι, οι Εκκλησίες της Γεωργίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Αντιόχειας ακύρωσαν τη συμμετοχή τους η μία μετά την άλλη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την άρνηση συμμετοχής της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι, οι τελευταίες προετοιμασίες για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αµφιλόχιος, ένας εκ των πλέον σηµαντικών ιεραρχών της Εκκλησίας της Σερβίας, προέστη της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς. Ο σεβασµιώτατος εξήγησε στους παρισταμένους τη σπουδαιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ενώ πρόσθεσε ότι η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί µε τη συγκατοχή και των 14 Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Η Απόφαση για τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας Προς τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον:

«Η Ορθοδοξος Εκκλησία, ούσα η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία εν τη βαθεία εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία αυτής, πιστεύει ακραδάντως ότι κατέχει κυρίαν θέσιν εις την υπόθεσιν της προωθήσεως της ενότητος των Χριστιανών εντός του συγχρόνου Κόσμου».



Τα πρώτα άρθρα της Ε’ ΠΡΟΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
Σαμπεζύ Γενεύη, 10-17 Ὀκτωβρίου 2015
To πλήρες κείμενο: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/relations/4_ekklisia_kai_kosmos.pdf

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν η Αστυνομία και το Λιμενικό εν όψει της μεγάλης Ιεράς Συνόδου της Ορθοδοξίας που θα διεξαχθεί στα Χανιά και θα κρατήσουν από 16 έως 25 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Χανίων «απαγορεύεται η κυκλοφορία – αγκυροβολία όλων των σκαφών καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή (εντός Ενετικού Λιμένα) στις 16 Ιουνίου από 5 μ.μ. έως και μισή ώρα μετά το τέλος εκδήλωσης στο Νεόριο Μόρο.

Το ίδιο στη θαλάσσια περιοχή (έξωθεν Ενετικού Λιμένα) καθώς και εντός της λιμενολεκάνης του Ενετικού Λιμένα στις 25 Ιουνίου από τις 5 το απόγευμα έως και μισή ώρα μετά το πέρας της εκδήλωσης στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων – Φρούριο Φιρκά».

Όσον αφορά στη θαλάσσια περιοχή Κολυμπαρίου «απαγορεύεται η κυκλοφορία – αγκυροβολία όλων των σκαφών, θαλασσίων μέσων αναψυχής καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή Κολυμπαρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, από τις 15 Ιουνίου στις 3 μ.μ. έως τις 25 Ιουνίου στις 3μ.μ.

Γεμάτο κρητικά εδέσματα είναι το μενού στο επίσημο δείπνο που παρατίθεται από την  Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, προς τιμήν των ορθοδόξων προκαθημένων

Επίσης «απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πλοίων / σκαφών, θαλασσίων μέσων αναψυχής καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή «Νοπήγια» από τις 5 μ.μ. έως και μισή ώρα μετά το πέρας της εκδήλωσης στις 20/6/2016.» Επίσης θα ισχύσουν απαγορεύσεις στην οδική κυκλοφορία στο Ενετικό Λιμάνι.

Βαρθολομαίος: Έκκληση για συμμετοχή όλων των Εκκλησιών στην Πανορθόδοξη Σύνοδο

Έκκληση προς τις Εκκλησίες εκείνες, που έχουν δηλώσει πως δεν θα λάβουν μέρος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, να παραστούν έστω και την τελευταία στιγμή, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την άφιξη του πριν λίγο στην Κρήτη.

Όπως είπε ο Παναγιώτατος, η ευθύνη για την απόφαση μη προσέλευσης, «βαρύνει τας ιδίας τας Εκκλησίας» και του προκαθημένους τους, καθώς δεν τιμούν την προ τεσσάρων μηνών, συμφωνία της Γενεύης.

Σημειώνεται ότι το σημαντικότερο γεγονός της Ορθόδοξης Εκκλησίας τα τελευταία 1.300 χρόνια, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ξεκίνησε τις εργασίες της στο Κολυμπάρι Χανίων και ως είναι εύλογο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Αποτελεί την πρώτη συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθήμενων και Επισκόπων μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1053.

Καρέ καρέ η άφιξη του Βαρθολομαίου

 
Πληροφορίες από «Χανιώτικα νέα» – Deutsche Welle – www.ecclesia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης