Μια Βρετανίδα που καταδικάστηκε στο Μπαλί για λαθρεμπόριο κοκαΐνης αξίας 1,9 εκατ. ευρώ πρόκειται να εκτελεστεί, μετά από απόφαση δικαστηρίου της Ινδονησίας και παρά τις εκκλήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων για μετατροπή της ποινής της.

Εκπρόσωπος τύπου της Δικαιοσύνης της χώρας δήλωσε πως το κακουργιοδικείο έκανε δεκτή την ποινή του θανάτου για την 56χρονη Lindsay Sandiford η οποία είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάιο με τέσσερα κιλά κοκαΐνης, επιμελώς κρυμμένα στην επένδυση της βαλίτσας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Sandiford έχει 14 ημέρες περιθώριο προκειμένου να ασκήσει έφεση ώστε να απευθυνθεί στο ανώτατο πλέον δικαστήριο. Αν και από αυτό δεν καταφέρει να κερδίσει την ακύρωση της ποινής του θανάτου που της έχει επιβληθεί, τότε η τελευταία της ελπίδα εναποτίθεται στο να ζητήσει χάρη από τον Πρόεδρο της Ινδονησίας Susilo Bambang Yudhoyono, o oποίος, από το 2004 που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έδειξε επιείκεια δίνοντας χάρη σε άλλους τέσσερις μεγαλέμπορους ναρκωτικών που είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο αιτιολόγησε την συγκεκριμένη απόφαση με το σκεπτικό πως πράξεις όπως αυτή της Lindsay Sandiford «έχουν καταστρέψει την εικόνα του Μπαλί».

Στο μεταξύ, η ίδια η Sandiford εμφανίζεται μετανιωμένη ισχυριζόμενη πως προέβη σε αυτή την πράξη για να προστατέψει τα παιδιά της, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα απειλείτο η ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήθελα να ξεκινήσω ζητώντας συγνώμη για τη Δημοκρατία της Ινδονησίας γι’ αυτό που έκανα. Εγώ ποτέ δεν θα εμπλακεί σε κάτι τέτοιο αλλά οι ζωές των παιδιών μου ήταν σε κίνδυνο και αισθάνθηκα ως μάνα ότι έπρεπε να τα προστατεύσω».

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος της ανέγνωσε μια δήλωση του γιού της, που είπε: «Αγαπάμε πάρα πολύ τη μητέρα μας και έχουμε πολύ στενή σχέση μαζί της. Γνωρίζω πως θα έκανε τα πάντα για να μας προστατεύσει. Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα έκανα αν είχε εκτελεστεί λόγω του ότι ήθελε να προστατέψει εμάς, αφού θα ένιωθα πως, στην ουσία, θα είχε πεθάνει εξ αιτίας μας».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με μια έκθεση του Μαρτίου του 2012 του Δικαστικού Ινστιτούτου της Αυστραλίας. η Ινδονησία έχει μια από τις πιο αυστηρές πολιτικές στον κόσμο για τα ναρκωτικά, με περίπου 40 καταδίκες αλλοδαπών σε θάνατο.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από το 1998 μέχρι σήμερα, πέντε συνολικά καταδικασθέντες έχουν τελικά εκτελεστεί, με το 2008 να είναι η χρονιά που καταγράφηκαν οι τελευταίες, όταν σε 10 ανθρώπους ο Πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε τελικά την χάρη.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης