Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, απώλειες άμαχου πληθυσμού και η στήριξη των ΗΠΑ είναι μόλις λίγα από τα σενάρια που επικρατούν στην ισραηλινή «δεξαμενή σκέψης», η οποία τον περασμένο μήνα κλήθηκε να εξομοιώσει έναν ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Όπως σημειώνει ο «Guardian», εδώ και μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρεται σε στρατιωτική παρέμβαση του Ισραήλ στο Ιράν για να τερματιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Αυτό το ενδεχόμενο τρομοκρατεί τον ισραηλινό λαό αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ κακή ιδέα, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει γραμμή στο Ισραήλ να υποχωρήσει και να περιμένει να λειτουργήσουν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ισραηλινό think tank αποτελούταν από πρώην μυστικούς πράκτορες, πρώην πολιτικούς, καθώς και αξιωματούχους του στρατού, οι οποίοι χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες για να κάνουν προσομοίωση για κάθε πιθανή τροπή που θα μπορούσε να πάρει ο πόλεμος. Το πόρισμα ήταν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ήταν και τόσο ολέθριο. Σημειώνεται ότι είχε πραγματοποιηθεί και αμερικανική προσομοίωση τον Μάρτιο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε περίπτωση πολέμου, η ένταση θα εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας χάος. Ο πόλεμος όμως δεν είναι βιντεοπαιχνίδι ούτε ανώδυνη άσκηση προσομοίωσης και οι συνέπειες θα πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης