Το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επιβιβάστηκε την Κυριακή στο προεδρικό τζετ Air Force One με προορισμό την Κούβα μέχρι πρόσφατα θα φάνταζε αδιανόητο.

Η άφιξη του Αμερικανού προέδρου, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες τους Μάλια και Σάσα, στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας πραγματοποιήθηκε γύρω στις 22.30 ώρα Ελλάδας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
Η τριήμερη επίσκεψη –η πρώτη προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία 88 χρόνια– είναι το αποκορύφωμα του διπλωματικού ανοίγματος που ανήγγειλαν τον Δεκέμβριο του 2014 ο Αμερικανός και ο Κουβανός πρόεδρος, ο Ραούλ Κάστρο, τερματίζοντας την ψυχροπολεμική αποξένωση των δύο χωρών μετά την επανάσταση του 1959, που ανέτρεψε τη φιλοαμερικανική κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μαλία και Σάσα, ο Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του αυτή έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο

Iσχυρά μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο

Η αυτοκινητοπομπή: Διακρίνεται το 'τέρας' (η τεθωρακισμένη Cadillac)

Ο Ομπάμα, που εγκατέλειψε την παραδοσιακή πολιτική διεθνούς απομόνωσης της Κούβας, θέλει να καταστήσει αυτή τη στροφή μη αναστρέψιμη, ωστόσο σημαντικά εμπόδια απομένουν για την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Η Αβάνα ετοιμάστηκε για την ιστορική επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στρώνοντας καινούρια άσφαλτο στους περιβόητους για τις λακκούβες δρόμους και υψώνοντας αμερικανικές σημαίες, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι εμφανή σε κάθε σημείο της πρωτεύουσας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες πάνω από 200 ακτιβιστές τέθηκαν υπό σύντομη κράτηση.

INSUA

Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία από θέατρο της Αβάνας, θα παρακολουθήσει τον αγώνα μπέιζμπολ της Εθνικής Κούβας με τους Τάμπα Μπέι Ρέις, αλλά και θα συναντηθεί με διαφωνούντες του καθεστώτος – άλλωστε έχει υποσχεθεί να μιλήσει με τον ομόλογό του και περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτός συζήτησης, ωστόσο, θέτει η αμερικανική πλευρά τη συνεχιζόμενη κατοχή της βάσης του Γκουαντάναμο.

Σε προσωρινή κράτηση πάνω από 200 ακτιβιστών προχώρησαν οι αρχές παραμονές της επίσκεψης Ομπάμα

Διαδηλωτές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποδέχονται τον Αμερικανό πρόεδρο

Πίσω στις ΗΠΑ, οι επικριτές του Ομπάμα τον κατηγορούν ότι δίνει περισσότερα απ’ όσα παίρνει και ότι επιχειρεί έναν βεβιασμένο «γύρο του θριάμβου», με στόχο να αφήσει θετικό αποτύπωμα στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ πριν λήξει η δεύτερη θητεία του.

Οι Κουβανοί πολίτες θεωρούν σημαντική την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις, προσδοκώντας ότι αυτή βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας. «Το πλέον σημαντικό στον κόσμο είναι ότι 90 χρόνια μετά έρχεται ένας μαύρος πρόεδρος εδώ στην Κούβα να γεφυρώσει τις σχέσεις και να σταματήσει όλη την κακία που υπήρχε, να τελειώσει το εμπάργκο και την ταπείνωση με τη βάση του Γκουαντάναμο. Ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη» λέει η Μαρία ντε λος «Η δυσπιστία έχει κρατήσει πολλά χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξουμε το σύστημά μας, τις αξίες μας. Παρότι πρέπει να επισημάνει κανείς ότι δεν υπάρχουν πια εισβολές» σχολιάζει η Κουβανή νοσοκόμα Ιλεάνα ΒαλντέςΆντζελες Φλόρες Ολίβα, κάτοικος Αβάνας. «Ας ελπίσουμε» σχολιάζει από την πλευρά του ένας άλλος κάτοικος, ο Λουίς Μαουνές Πέρεθ, «ότι όντως στις προθέσεις του προέδρου και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η ειλικρινής φιλία άνευ όρων και χωρίς συμφέροντα. Μάλλον μια φιλία σεβασμού».

Η άποψη της νοσοκόμας Ιλεάνα Βαλντές συνοψίζει την επίσημη γραμμή της χώρας: «Η δυσπιστία έχει κρατήσει πολλά χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξουμε το σύστημά μας, τις αξίες μας. Παρότι πρέπει να επισημάνει κανείς ότι δεν υπάρχουν πια εισβολές».

Μία ημέρα πριν ο Μπαράκ Ομπάμα πατήσει το πόδι του στην Κούβα πραγματοποιήθηκε επίσης η πρώτη μεγάλη αμερικανική επένδυση: η εταιρεία Starwood Hotels & Resorts Worldwide ανακοίνωσε ότι αποκτά τη διαχείριση και την εμπορική εκμετάλλευση δύο ξενοδοχείων της Αβάνας, ενώ στη συμφωνία υπάρχει προοπτική και για τρίτο.

Ένα από τα ξενοδοχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον της Starwood

Υπό το καθεστώς του εμπάργκο, που επεβλήθη το 1959, μια τέτοια κίνηση ήταν αδύνατη, αλλά η αμερικανική αλυσίδα, που πολύ σύντομα μπορεί να περάσει σε κινεζικά χέρια, έλαβε το πράσινο φως από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος έχει λάβει πρόσφατα σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο και επιδιώκει την πλήρη άρση του, κάτι στο οποίο αντιτίθεται το –Ρεπουμπλικανικό κατά πλειοψηφία– Κογκρέσο.

Με πληροφορίες από Reuters, euronews
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης