Τελευταίες εξελίξεις:

08:00 Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας μεταφέρθηκε ο ανατραπείς Μοχάμεντ Μόρσι, έχοντας διαχωριστεί από την ομάδα του. Κρατούμενος των στρατιωτικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων, είναι και ο πατέρας του προέδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μόρσι χωρίσθηκε από την ομάδα του και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αμυνας”, δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χαντάντ, αξιωματούχος της αδελφότητας.

06:30 Ανώτερο στέλεχος του αιγυπτιακού στρατού επιβεβαίωσε την κράτηση του Μωχάμεντ Μόρσι, χαρακτηρίζοντάς την ως «προληπτική» ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άσκηση δίωξης σε βάρος του ανατραπέντα προέδρου της χώρας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις κατηγορίες οι οποίες πιθανόν να του απαγγελθούν.

06:09 Ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Gehad El-Haddad, δήλωσε στο CNN ότι ο έκπτωτος πρόεδρος τελεί σε «κατ ‘οίκον περιορισμό» φρουρούμενος εντός της πόλης του Καΐρου. Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως, «σε κατ’ οίκον περιορισμό και φρουρούμενα, βρίσκονται και άλλα πρόσωπα του στενού κύκλου του Morsi».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

05:52 O ισλαμικός τηλεοπτικός σταθμός Al Νas, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από τη βία χθες το βράδυ στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου ανέρχεται στους 18 ενώ άλλα 367 άτομα τραυματίστηκαν. Οι δολοφονημένοι φέρονται να ήταν όλοι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου και έπεσαν νεκροί όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά πλήθους που τον υποστήριζε.

02:35 Σύμφωνα με το βρετανικό Al Jazeera, ο ανατραπείς Μοχάμεντ Μόρσι συνελήφθη και κρατείται από τις αιγυπτιακές Αρχές.

01:59  Συνελήφθησαν περί τα 300 μέλη της «Μουσουλμανικής Αδελφότητος».

01:51 Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ καλεί όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

01:50 Οι Αιγυπτιακές Αρχές Ασφαλείας συνέλαβαν τον υπαρχηγό της «Μουσουλμανικής Αδελφότητος».

01:30  Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του ανατραπέντος Μόρσι μετέδωσε το Al Jazeera λίγο πριν διακοπεί το σήμα του. Στο βίντεο εμφανίζεται ο ανατραπείς πρόεδρος να λέει πως παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», ενώ ταυτόχροντα κάλεσε τον αιγυπτιακό λαό να υπερασπιστεί τη νομιμότητά του. Σημειώνεται, πως αμέσως μετά τη μετάδοση του παραπάνω μηνύματος, ο στρατός προχώρησε στη σύλληψη πέντε δημοσιογράφων του αιγυπτιακού Al Jazeera

01:15  
Ο αιγυπτιακός στρατός διέκοψε την μετάδοση του σήματος του τηλεοπτικού καναλιού Misr25 αλλά και του καναλιού της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» που πραγματοποιούσαν απ’ ευθείας συνδέσεις από την πλατεία Ταχρίρ και από άλλα σημεία της Αιγύπτου.

00:45  Με εντολή του στρατού διακόπηκε από το αιγυπτιακό Al Jazeera, η απ’ ευθείας κάλυψη των γεγονότων που διαδραματίζονται στην πλατεία Ταχρίρ.

00:36 Συγκρούσεις σημειώθηκαν πριν λίγη ώρα στην Αλεξάνδρεια μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Όλο το ιστορικό της ανατροπής του Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι

Από αργά το απόγευμα της Τετάρτης βρισκόταν σε εξέλιξη το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι και τελικά επέβαλε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε νέες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του αιγυπτιακού στρατού, ο Μόρσι δεν απηχούσε πλέον τις προσδοκίες του λαού και για το λόγο αυτό και τέθηκε σε κατ’ οικον περιορισμό και του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ο στρατός προχώρησε στην αναστολή του Συντάγματος καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο και ανακοίνωσε σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα και τα θρησκευτικά δόγματα όπου είναι πιθανόν να συμμετέχουν και πολιτικοί ηγέτες όπως ο Μπαραντέι και ο Μούσα.

Επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης θα είναι ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Άντλι Μανσούρ που πρόκειται να ορκιστεί την Πέμπτη.

Γύρω στις 19.00 το βράδυ μονάδες τεθωρακισμένων πήραν θέσεις σε κύρια σημεία της πρωτεύουσας της Αιγύπτου ενώ την ίδια ώρα το Προεδρικό Μέγαρο περικυκλώθηκε από συρματοπλέγματα.

Προηγουμένως ο στρατός είχε αναλάβει τον έλεγχο της δημόσιας τηλεόρασης ενώ τεθωρακισμένα περικύκλωσαν και το πανεπιστήμιο του Καΐρου. Λίγα λεπτά πριν τις 22.00 εκπρόσωπος του στρατού διάβασε το αναμενόμενο διάγγελμα των Ενόπλων Δυνάμεων δια του οποίου δημοσιοποιήθηκε και επίσημα ο οδικός χάρτης της μεταβατικής περιόδου.

Αμέσως ξέσπασαν πανηγυρισμοί στην πλατεία Ταχρίρ με πυροτεχνήματα και λέιζερ που συνεχίστηκαν για πολλές ώρες.

Δείτε live από το Al Jazeera

To διάγγελμα του στρατού

Στις 22.00 ο Αιγύπτιος στρατηγός Sisi σε διάγγελμα του προς τον λαό ανέφερε: «Ο στρατός δήλωσε από τις 7 το απόγευμα στον Μόρσι ότι δεν είναι πλέον Πρόεδρος, οι πολίτες μας κάλεσαν να τους υποστηρίξουμε και να τους προστατέψουμε, όχι να πάρουμε τον έλεγχο. Ο λόγος του Μόρσι δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις των πολιτών . Το Σύνταγμα έχει ανασταλεί . Ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναλαμβάνει χρέη προέδρου μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν σύντομα».

Το χρονικό του πραξικοπήματος

Στις 20.00 της Τετάρτης, δυόμιση ώρες μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου και αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου είχαν καταλάβει τη Δημόσια Τηλεόραση, τα τανκς του αιγυπτιακού στρατού πήραν θέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης του Καΐρου, υλοποιώντας τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου. Προηγουμένως σύμβουλος του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι είχε αναφέρει στο Facebook και στο twitter πως το πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, αγήματα του στρατού πραγματοποίησαν παρέλαση μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο όπου κατά πληροφορίες βρίσκεται ο εκλεγμένος πρόεδρος φρουρούμενος από την προεδρική φρουρά.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του αιγυπτιακού ΓΕΕΘΑ ήταν να απαγορευθούν οι μετακινήσεις και η έξοδος από τη χώρα του Μοχάμεντ Μόρσι. Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε αρνηθεί μερικές ώρες πριν να υποχωρήσει, δεχόμενος μόνο το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης. Επίσης, διετάχθη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και σε ηγετικά στελέχη του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Περί τις 20.30 τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διεκόπη η λειτουργία κάθε μέσου επικοινωνίας με τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι στρατηγοί βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, τους θρησκευτικούς ηγέτες και της πολιτικές ηγεσίες της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση. Παρόλα αυτά και μπροστά στο αδιέξοδο, οι στρατηγοί υλοποίησαν την απειλή τους, αποδεχόμενοι και τις συνέπειες του εγχειρήματός τους.

Ήδη ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει απειλήσει με τη συσπείρωση των Ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και των φανατικών Μουσουλμάνων, των Σαλαφιστών δηλαδή, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Τανκς έχουν παραταχθεί και έξω από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

Πατήστε εδώ για να δείτε τι συμβαίνει Live στην Ταχρίρ

Στις 17.30 έληξε το τελεσίγραφο-Το χρονικό

Στις 17.30 το απόγευμα της Τετάρτης έληξε το τελεσίγραφο του αιγυπτιακού στρατού προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για να καταλήξουν στην επίλυση της κρίσης.

Λίγο πριν την λήξη του τελεσιγράφου οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της Δημόσιας Τηλεόρασης ενώ τις προηγούμενες ώρες εκτυλίσσονταν ένας δραματικός διάλογος μεταξύ των στρατηγών, της κυβέρνησης και των πολιτικών ηγεσιών των αντικυβερνητικών κομμάτων. Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά όρια πέραν των οποίων ο στρατός θα αναγκαστεί να παρέμβει παρόλα αυτά, θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρόεδρος Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου κάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης να σχηματιστεί μια «κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης» για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην χώρα.

Ωστόσο ο Μόρσι δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση. Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μόρσι τόνισε ότι καθιστά υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα διότι παρακωλύουν μια πολιτική πρωτοβουλία για το σχηματισμό μιας επιτροπής που θα προετοίμαζε τροποποιήσεις του Συντάγματος που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μόρσι είχε εκλεγεί με ποσοστό περίπου 60%.



Σε τεντωμένο σχοινί η Αίγυπτος

Άλλη μία νύχτα ταραχών και ακραίας βίας γνώρισε την Τρίτη η Αίγυπτος, καθώς σε τουλάχιστον 22 ανήλθαν οι νεκροί (σ.σ.: τα υπόλοιπα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 16), σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας τα ξημερώματα της Τετάρτης και επικαλείται το Al Jazeera, που αέφερε επίσης ότι υπήρξαν τουλάχιστον 200 τραυματίες.

Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν και τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας έξω από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, αμέσως μετά το διάγγελμα του Αιγύπτιου προέδρου. Διάγγελμα το οποίο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν ως «ανοιχτή πρόσκληση για εμφύλιο πόλεμο» και κάλεσαν την προεδρική φρουρά να συλλάβει τον Μόρσι για να παραπεμφθεί σε δίκη, ενώ σε σκληρή γλώσσα ήταν η ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χιλιάδες ισλαμιστές είχαν συγκεντρωθεί σε μια πλατεία μπροστά από τις κύριες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους κατά του τελεσιγράφου που εξέδωσε ο στρατός προς τον Μόρσι με το αίτημα να διαμοιραστεί η εξουσία μεταξύ αυτού και των αντιπάλων του.

Τα βασικά σημεία του «οδικού χάρτη» του στρατού

Ο «οδικός χάρτης», τον οποίο θα εφαρμόσει ο αιγυπτιακός στρατός, προβλέπει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την αναστολή ισχύος του συντάγματος της χώρας για χρονική περίοδο που μπορεί να παραταθεί μέχρι και έναν χρόνο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Al-Ahram».

Οι στρατιωτικοί έδωσαν από το βράδυ της Δευτέρας προθεσμία 48 ωρών προς τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Υπό τον τίτλο «Σήμερα: παύση ή παραίτηση», η ηλεκτρονική έκδοση της κρατικής ιδιοκτησίας «Al-Ahram» παρουσιάζει τους κύριους άξονες αυτού του «οδικού χάρτη» του στρατού, στοιχεία του οποίου δημοσιεύθηκαν από το BBC. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο χάρτης προβλέπει την αναστολή ισχύος του συντάγματος που ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες τον Δεκέμβριο και, σύμφωνα με τους αντιπάλους του προέδρου Μόρσι, ανοίγει τον δρόμο για τον εξισλαμισμό της νομοθεσίας.

Ειδικοί θα επιφορτισθούν με την κατάρτιση νέου θεμελιώδους νόμου «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αιτήματα των διαφορετικών συνιστωσών του λαού, πριν τεθεί προς έγκρισιν με δημοψήφισμα», σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Al-Ahram». Επίσης, το κείμενο του νέου συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί από το Αλ-Αζχάρ του Καΐρου, ύπατου θεσμού του σουνιτικού ισλάμ.

Ταυτόχρονα, «τριμελές προεδρικό συμβούλιο, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου» θα επιφορτισθεί με τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων κατά τη διάρκεια «μεταβατικής περιόδου εννέα μηνών έως ενός έτους».

To διάγγελμα Μόρσι

Την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυζαν και πάλι την πλατεία Ταχρίρ και λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο που είχε δώσει ο στρατός στον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να παραιτηθεί, ο ίδιος απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στον λαό, λέγοντας πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία, καθώς κανένα πραξικόπημα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο μίας χώρας. Επίσης, απέδωσε ευθέως τη νέα δίνη κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η Αίγυπτος στα κατάλοιπα του καθεστώτος Μουμπάρακ που «κάνουν παιχνίδι με συμφέροντα και ελεεινές σκοπιμότητες».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, αν το αντίτιμο για τη διάσωση της νομιμότητας είναι το αίμα του, τότε είναι προετοιμασμένος να το θυσιάσει για τον σκοπό της ασφάλειας και της νομιμότητας της Αιγύπτου. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μην απατάστε. Μην πέσετε στην παγίδα. Μην εγκαταλείψετε τη νομιμότητα. Είμαι ο θεματοφύλακας αυτής της νομιμότητας. Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή, όταν λέω πως τηρώ τη νομιμότητα και μόνο αυτή. Το σύνταγμα και μόνο το σύνταγμα».

Επίσης, στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, ο Μόρσι παραδέχθηκε ότι βρήκε δυσκολίες κατά το πρώτο έτος της θητείας του και ότι αντιμετώπισε ποικίλες προκλήσεις, οι οποίες προέρχονταν από το παλαιό καθεστώς.

Σε απάντηση του στρατιωτικού τελεσιγράφου να γίνει διαμοιρασμός της εξουσίας με τους αντιπάλους του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να επιτύχει έναν τέτοιου είδους διάλογο, αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Επέμεινε, ωστόσο, ότι θα συνεχίσει να τελεί τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της χώρας, τα οποία του ανατέθηκαν δημοκρατικά.

Αντιπολίτευση: Το διάγγελμα Μόρσι είναι ανοιχτή «πρόσκληση» για εμφύλιο

Ο Κάλεντ Νταγούντ, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, περιέγραψε την ομιλία του προέδρου Μόρσι ως κήρυξη εμφυλίου πολέμου, επειδή αγνόησε τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, κάτι που υποστηρίζουν οι πολίτες μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.  Απορρίπτοντας επανειλημμένως τις εκκλήσεις του Μόρσι για διάλογο, ο Νταγούντ δήλωσε: «Αυτή είναι μια ανοικτή πρόσκληση για εμφύλιο πόλεμο. Ο πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού να παραιτηθεί».

Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις: Θα πολεμήσουμε κάθε τρομοκράτη ή εξτρεμιστή

Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις (SCAF) με ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι θα πολεμήσουν κατά των «τρομοκρατών» και των «εξτρεμιστών».

Η ανακοίνωση, που έχει τίτλο «Οι τελευταίες ώρες», αναφέρει: «Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνει ότι θα (πολεμήσουμε εκείνους) που τρομοκρατούν ή απειλούν τον αιγυπτιακό λαό και ορκιζόμαστε στον Αλλάχ ότι για την Αίγυπτο και τον λαό της θα θυσιάσουμε το αίμα μας κατά κάθε τρομοκράτη, ή εξτρεμιστή, ή αδαή».

«Ζήτω η Αίγυπτος και (είθε) ο λαός της να ζει υπερήφανος».

Διαβάστε επίσης: Ο Μόρσι δεν παραιτείται – Στους 22 οι νεκροί διαδηλωτές

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης