Οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί έχουν ζήσει πολλά χρόνια πολέμου, ωστόσο οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης, ενός οικονομικά αναπτυγμένου κράτους της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι οι λιγότερο χαρούμενοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gallup για την ψυχική κατάσταση και το ηθικό των ενηλίκων σε 148 χώρες.

Η δημοσκόπηση έθετε σε περίπου 1.000 ενήλικες ανά χώρα πέντε πολύ απλά ερωτήματα, όπως «Χαμογελάσατε ή γελάσατε χθες;» ή ακόμα «Πιστεύετε ότι σας αντιμετώπισαν με σεβασμό χθες;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης, μιας από τις πέντε πλουσιότερες χώρες του κόσμου βάσει του ΑΕΠ ανά κάτοικο, είναι τελευταίοι στη λίστα, με μόνο το 46% των ερωτηθέντων να έχει απαντήσει «ναι» στις πέντε ερωτήσεις. Μία θέση μπροστά είναι οι Αρμένιοι (147η) και οι Ιρακινοί (146η). Οι Αφγανοί είναι στην 136η θέση.

Η Σιγκαπούρη, πρώην βρετανική αποικία, η οποία έγινε ανεξάρτητη το 1965, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μέσα σε πέντε δεκαετίες, υπό την ηγεσία του Κόμματος Λαϊκής Δράσης, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 1959.

Τη μικρή αυτή χώρα την αποκαλούν «Ελβετία της Ασίας» λόγω της οικονομικής της ευημερίας. Από αυτήν την οικονομική ανάπτυξη δεν επωφελήθηκαν, όμως, όλοι. Αντιθέτως, διογκώθηκαν οι ανισότητες ανάμεσα σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό δισεκατομμυριούχων και σε απλούς εργαζομένους, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με μια φούσκα ακινήτων και με έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν κυβερνάς μια χώρα με τον τρόπο με τον οποίο διευθύνεις μια επιχείρηση, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι άλλο» είναι το σχόλιο ενός χρήστη του Διαδικτύου.

Πιο χαρούμενοι είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι κάτοικοι του Παναμά, της Παραγουάης και του Σαλβαδόρ. Οκτώ από τις πρώτες δέκα χώρες της λίστας με τους «πιο θετικά σκεπτόμενους λαούς του πλανήτη» βρίσκονται στη Λατινική Αμερική.

Ο Καναδάς είναι στην 11η θέση, το Βέλγιο στην 26η και η Γαλλία στην 51η.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης