Έπειτα από σειρά αντιδράσεων, το Facebook επέτρεψε τελικά τη χρήση στην πλατφόρμα του της ιστορικής φωτογραφίας του 1972 από τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η εικόνα δείχνει ένα γυμνό κορίτσι να τρέχει στον δρόμο προκειμένου να γλιτώσει από μία βόμβα ναπάλμ. Οι αρμόδιοι είχαν αποφασίσει προ ημερών να «κατεβάσουν» τη φωτογραφία από την ιστοσελίδα, με την αιτιολογία ότι περιείχε γυμνό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οποιεσδήποτε φωτογραφίες ανθρώπων που επιδεικνύουν τα γεννητικά τους όργανα, τους γλουτούς τους ή τα γυναικεία στήθη τους, θα διαγράφονται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Facebook. Η απόφαση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Ο αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης εφημερίδας της Νορβηγίας, της Aftenposten, είχε στείλει ανοιχτή επιστολή στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με την οποία τον κατηγορούσε για «κατάχρηση εξουσίας».

Μετά τη νέα απόφαση, οι υπεύθυνοι του Facebook ανακοίνωσαν τα εξής: «Λόγω της ιδιότητάς της ως μια εικονικής φωτογραφίας ιστορικής σημασίας, η αξία του να επιτραπεί η δημοσιοποίησή της υπερτερεί της αξίας να προστατεύσουμε την κοινότητα διαγράφοντάς τη, οπότε αποφασίσαμε υπέρ της επαναφοράς της φωτογραφίας στο Facebook, την ώρα που γνωρίζουμε ότι είχε αφαιρεθεί… Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν τα συστήματα αυτά, ωστόσο η φωτογραφία θα είναι διαθέσιμη για διαμοιρασμό τις επόμενες ημέρες. Είμαστε σε συνεχή αναζήτηση τρόπων που θα βελτιώνουν την πολιτική μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι προωθούν τόσο την ελεύθερη έκφραση, όσο και την ασφάλεια στην κοινότητά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης