Έκταση δίνει ο γερμανικός Τύπος στη σύσταση της Κομισιόν για την εκ νέου ενεργοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο από τα μέσα Μαρτίου 2017.

Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διά στόματος του αρμόδιου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου να ενεργοποιηθεί από τα μέσα Μαρτίου και πάλι ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναφέρεται το περιοδικό «Der Spiegel» με τίτλο «Τελευταίος σταθμός Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκ νέου ενεργοποίηση του Δουβλίνου σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που θα φθάνουν στην υπόλοιπη Ε.Ε. μέσω Ελλάδος θα ξαναστέλνονται στην Ελλάδα, τη χώρα άφιξής τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Για ορισμένα πράγματα δεν μίλησε ο Αβραμόπουλος, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

«Η υπόλοιπη Ε.Ε. δυσφορεί με την ελληνική κυβέρνηση όλο και περισσότερο. Η περίθαλψη των 10.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν ακόμα στα ελληνικά νησιά είναι άθλια, αν και σύμφωνα με την Κομισιόν από τις αρχές του 2015 διοχετεύθηκε στην Ελλάδα για το ζήτημα αυτό βοήθεια ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και η επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Άγκυρα, δεν υλοποιείται με την εξαίρεση μόλις 748 ανθρώπων μέχρι σήμερα» προσθέτει.

Η απροθυμία της υπόλοιπης Ευρώπης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προβλήματα, ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Και η υπόλοιπη Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει να ανασκουμπωθεί και να εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική. Ναι μεν ο Αβραμόπουλος εξήρε τον Νοέμβριο ως τον μήνα-ρεκόρ για την ανακατανομή προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά μιλούσε μόνο για 1.400 άτομα επί συνόλου 8.000 μέχρι σήμερα. Μόνο που το καλοκαίρι του 2015 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει στην ανακατανομή 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα και στη συνέχεια άλλων 120.000» τονίζει το «Der Spiegel».

«Η σύσταση της Κομισιόν», σχολιάζει η «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου, «πρέπει να ερμηνευθεί ως διακαής πόθος. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να γίνει πράξη. Κατ’ αρχάς η Κομισιόν η ίδια εξαιρεί ευάλωτα άτομα και ασυνόδευτα ανήλικα. Κατά δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να εγγυάται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ανθρώπινους όρους υποδοχής. Και κατά τρίτον η Κομισιόν ελπίζει ότι δεν θα υπάρχει καν παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα προς Βορρά επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά».

Για τον σχολιαστή της εφημερίδας, «η σύσταση της Κομισιόν έχει συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να δείξει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί με τη βοήθεια της Ε.Ε. Είναι επίσης ένα πολιτικό μήνυμα. Επειδή, χωρίς επάνοδο στην κανονικότητα δεν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος στην εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση των κανονισμών του Δουβλίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ελλάδα και Ιταλία δεν θα αφεθούν μόνες

Διαμαρτυρία κατά των προσφύγων στην ΤσεχίαΗ «Frankfurter Allgemeine Zeitung» θεωρεί στο σχετικό σχόλιό της τη σύσταση της Κομισιόν «ορθό βήμα προς μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη», επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχει και μια δυσκολία:

«Οι ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες με τα εκτενή θαλάσσια σύνορα θα αφήνονταν μόνες, αν δεν ακολουθούσε ένα δεύτερο βήμα με το να κατανέμονται οι καταγεγραμμένοι πλέον πρόσφυγες δίκαια σε όλα τα κράτη-μέλη. Επ’ αυτού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται εγγυήσεις. Μόνο στη συνέχεια τα επί μέρους στοιχεία θα συνέθεταν μια μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν διαφαίνεται. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να αντιστέκονται στην υποδοχή αιτούντων άσυλο μέσα από τη διαδικασία του Δουβλίνου».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης