Για πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα το αληθινό προφίλ του δολοφόνου που ενέπνευσε σ’ ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων τον χαρακτήρα του Hannibal Lecter – και τον οποίο ενσάρκωσε με μεγάλη επιτυχία στη «Σιωπή των αμνών» ο Anthony Hopkins.

Ο Thomas HarrisΟ θρυλικός γιατρός-φονιάς, που προκαλεί ακόμα ρίγη στο αναγνωστικό και φιλοθεάμον κοινό, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1981 στο μυθιστόρημα του Thomas Harris «Red Dragon».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Harris για πρώτη φορά αποκαλύπτει την πηγή έμπνευσής του: Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόσωπο που συνάντησε τη δεκαετία του ’60 σε φυλακή του Μεξικού.

Ο Harris, σε ηλικία 23 ετών και στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής, είχε μεταβεί στις φυλακές του Nuevo Leon στο Monterrey. Εκεί γνώρισε τον Dykes Askew Simmons, έναν πρώην ασθενή με ψυχική διαταραχή, ο οποίος είχε καταδικαστεί με θανατική ποινή για τη δολοφονία τριών ανθρώπων. Tότε συνάντησε έναν γιατρό, τον «Dr. Salazar», που έσωσε τον Simmons όταν εκείνος αποπειράθηκε να διαφύγει και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν…

Μια συνάντηση που κόβει την ανάσα

Στην αρχή της νέας, 25ης έκδοσης της «Σιωπής των αμνών», ο Harris περιγράφει πώς γνώρισε τον γιατρό μέσω του αρχιφύλακα των φυλακών, ο οποίος όμως είχε παρέλειψει να αναφέρει το σκοτεινό του παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συγγραφέας περιέγραψε την συνέντευξή του με τον γιατρό, τον οποίο αποκαλεί  Dr. Salazar και o οποίος του είπε με κάθε λεπτομέρεια πώς είχε περιποιηθεί τις πληγές από τους πυροβολισμούς ώστε να σταματήσει την αιμορραγία.

Ο Χάρις, αναφέρει ότι η συνέντευξη πήρε μια «σκοτεινή» τροπή όταν ο γιατρός ξεκίνησε να ρωτά τον δημοσιογράφο για την παραμορφωμένη εμφάνιση του Simmons, τη φύση των βασανιστηρίων που εφήρμοζε στα θύματά του κλπ..

Ο Harris έμαθε για το σκοτεινό παρελθόν του γιατρού μόνο όταν επέστρεψε στο γραφείο του αρχιφύλακα, ο οποίος του είπε: «Δεν θα φύγει ποτέ από τη φυλακή. Είναι παράφρων».

Για τη συγγραφή του βιβλίου του ο Harris αναφέρει: «Μέσα από τα μάτια του “Dr. Salazar” (σ.σ.: δεν αποτελεί το πραγματικό του όνομα) είδα τον φίλο και συνάδελφό του Hannibal Lecter».

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης