Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντζάρογλου θα πρέπει να πληρώσει αποζημίωση 50.000 τουρκικών λιρών (17.200 δολάρια) στον πρόεδρο Ερντογάν, «επειδή τον αποκάλεσε ντροπιαστικό δικτάτορα».

Δικαστήριο της Άγκυρας έκρινε ένοχο τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσβολή της προσωπικότητας του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κιλιντζάρογλου είχε κάνει την προσβλητική αναφορά στη διάρκεια της 35ης συνόδου του κόμματός του στις 16 Ιανουαρίου και την είχε επαναλάβει σε συνάντηση των μελών του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση, στις 19 Ιανουαρίου.

Οι δικηγόροι του είχαν αρνηθεί την κατηγορία.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Ερντογάν υποστήριξαν πως η δήλωση εκείνη του Κιλιντζάρογλου συνιστά «βαρύτατης σημασίας προσβολή με σκοπό να θιγεί η εικόνα του πελάτη τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα (άρθρο 299), αποτελεί ποινικό αδίκημα η προσβολή της προσωπικότητας του προέδρου και προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έως και τεσσάρων ετών.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα της αντιπολίτευσης διαθέτει 133 έδρες από τις 550 στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και ο Κιλιντζάρογλου είναι αρχηγός του κόμματος από τον Μάιο του 2010.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης