Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα πως το αποτέλεσμα από τη διέλευση του τυφώνα Ίρμα θα είναι εξαιρετικά βίαιο. Τελικά οι πρώτες εικόνες που έφθασαν από τις γαλλικές Αντίλλες μετά το πέρασμα του κύριου όγκου του φαινομένου επιβεβαίωσε πλήρως τον Γάλλο πρόεδρο. Τα δύο νησιά που ανήκουν στη Γαλλια ο Άγιος Μαρτίνος και ο Άγιος Βαρθολομαίος, ιδίως το πρώτο, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η ταχύτητα που έφθασαν οι ριπές των ανέμων ξεπερνούσαν τα 300 χλμ./ώρα. Τα κύματα στο πέλαγος έφθαναν στο ύψος των 10-12 μέτρωνΌταν η δύναμη της τοπικής χωροφυλακής κατάφερε να εξέλθει των καταφυγίων αντίκρισε ένα πρωτόγνωρο θέαμα που δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ανθρώπινος νους. Όπου έφτανε το μάτι αντίκριζε την απόλυτη καταστροφή. Δεν μιλάμε για τις παράγκες ή τις ελαφρές κατασκευές οι οποίες είχαν εξαφανιστεί ούτε τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν εξ ολοκλήρου κάτω από το νερό. Μιλάμε για πιο σταθερές κατασκευές οι οποίες όπως σημειώνει η Le Monde ήταν στην κυριολεξία «ξεκοιλιασμένες». Είναι περιττό να πει κανείς ότι στο νησί δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώτος απολογισμός όσον αφορά τα θύματα είναι εντελώς προσωρινός και όπως σημειώνει ο νομάρχης Γουαδελούπης στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται οι γαλλικές Αντίλλες «είμαστε πολύ μακριά ακόμη από το να έχουμε καταλήξει σε έναν οριστικό αριθμό ως προς τα θύματα».

Η ταχύτητα που έφθασαν οι ριπές των ανέμων ξεπερνούσαν τα 300 χλμ./ώρα. Τα κύματα στο πέλαγος έφθαναν στο ύψος των 10-12 μέτρων. Η υπουργός των Υπερποντίων Κτήσεων Αnnick Jirardin δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχη σχετικά με τις πληροφορίες που διαθέτω για τις υλικές καταστροφές. Σκεπτόμαστε το χειρότερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».

Στο νησί Άγιος Μαρτίνος το κτήριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της νομαρχίας έχει καταστραφεί κατά ένα μέρος. Το ίδιο και το κτήριο της πυροσβεστικής. Η στέγη του κτηρίου της χωροφυλακής έχει αποσπαστεί στην ολότητά της από τους ανέμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας δημοσιογράφος του τοπικού γαλλικού ραδιοφώνου «Ράδιο Καραϊβική» που κατάφερε να συνομιλήσει με την αίθουσα σύνταξής του με δορυφορικό τηλέφωνο περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, πλοία που έχουν εγκαταλείψει τη θάλασσα και βρίσκονται στη μέση του δρόμου, «ξεκοιλιασμένες» σκεπές και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν ομάδες νεαρών που αυτή τη στιγμή λεηλατούν». Στον Άγιο Βαρθολομαίο οι εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής έχουν πλημμυρίσει και το νερό ξεπερνά το ένα μέτρο ενώ όλα τα μηχανήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Η κεντρική μονάδα της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού είναι αχρησιμοποίητη. Προηγουμένως και πριν χτυπήσει ο τυφώνας Ίρμα η νομαρχία είχε ζητήσει, ή μάλλον είχε ικετεύσει τους 11.000 κατοίκους που ζουν στις επικίνδυνες ζώνες να εγκαταλείψουν τα νησιά πράγμα που βεβαίως δεν έγινε, τουλάχιστον στο σύνολό του.

Η προειδοποίηση ήταν τραγική «πρέπει να φύγετε τώρα, η ζωή σας είναι σε κίνδυνο».

Στο νησί αυτό σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα 4 κτήρια που είναι και τα σημαντικότερα και καλύτερα κτισμένα έχουν καταστραφεί.

Δείτε Live το πέρασμα του τυφώνα από το νησί Σεντ Κρουά στις Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική:

Δείτε Live την κάλυψη του τηλεοπτικού δικτύου The weather channel:

Ο ισχυρότερος τυφώνας που καταγράφηκε ποτέ

Κατά τους ειδικούς ο τυφώνας Ίρμα που κτύπησε τις γαλλικές Αντίλλες είναι το ισχυρότερο ανάλογο φαινόμενο που έχει καταγραφεί ποτέ και σύμφωνα με τα αρχεία των μετεωρολόγων οι μόνοι τυφώνες που έχουν ξεπεράσει την ισχύ αυτή είναι της τάξης έντασης όπως του Haiyan που είχε πλήξει τις Φιλιππίνες το 2013. Όπως αναφέρθηκε οι ριπές του Ίρμα ξεπερνούσαν τα 300 χλμ./ώρα ενώ τα κύματα έφτασαν και ξεπέρασαν τα 12 μέτρα ύψος χτυπώντας με μανία τις ακτές του Αγ. Μαρτίνου, του Αγ. Βαρθολομαίου, της Αγκίλα και της Μπαρμπούντα. Ο τυφώνας μετακινήθηκε προς τις βρετανικές κτήσεις των Παρθένων Νήσων με μία ταχύτητα 24χλμ./ώρα απειλώντας τις ακτές του Πουέρτο Ρίκο, στη συνέχεια το βόρειο τμήμα της Αϊτής κατόπιν την Κούβα και στη συνέχεια τις Μπαχάμες με τελικό προορισμό τη Φλόριντα των ΗΠΑ όπου αναμένεται κάποια στιγμή του βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Ο τυφώνας Ίρμα ανήκει στην οικογένεια των κυκλώνων που αποκαλείται του Πράσινου Ακρωτηρίου διότι σχηματίζονται κατ΄ αρχήν στις ακτές της δυτικής Αφρικής πριν ενισχυθούν με ενέργεια περνώντας πάνω από τον Ατλαντικό όπου η θερμοκρασία του νερού την εποχή αυτή είναι περίπου στους 29 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο τυφώνας Ίρμα κατηγορίας 5 το βράδυ της Τετάρτης χτύπησε το βόρειο τμήμα του Πουέρτο Ρίκο με την ταχύτητα του ανέμου να φθάνει τα 295 χλμ./ώρα αλλά το μάτι του κυκλώνα παρέμεινε μακριά στον θαλάσσιο χώρο που περιβάλει το νησί. Τα 3 εκατ. κατοίκων του Πουέρτο Ρίκο έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και τα ποτάμια βγήκαν από τις κοίτες τους πλημμυρίζοντας το κεντρικό και βόρειο κομμάτι του νησιού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης