Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επέλεξε έναν Γερμανό, τον Άχιμ Στάινερ, για να ηγηθεί του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (Pnud), της μεγαλύτερης υπηρεσίας του Οργανισμού, σύμφωνα με μια επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο διορισμός αυτός, για τετραετή θητεία, μένει να επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, διευκρινίζει ο Γκουτέρες στην επιστολή, η οποία συντάχθηκε τη Μ. Τρίτη (11η Απριλίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στάινερ θα διαδεχθεί έτσι την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Χέλεν Κλαρκ, η δεύτερη θητεία της οποίας τερματίζεται στα μέσα του Απριλίου και η οποία προσπάθησε μάταια να αναδειχθεί Γενική Γραμματέας του ΟΗΕ στις αρχές της χρονιάς.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που επιθυμούσε διακαώς να αναλάβει τη διεύθυνση του Pnud, αναγνώρισε χθες το πρωί ότι δεν πρόκειται να της ανατεθεί το πόστο.

Ερωτηθείσα από το δίκτυο France 5 για τον πιθανό διορισμό του Στάινερ στο αξίωμα του επικεφαλής της υπηρεσίας, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, η Ρουαγιάλ είπε πως η ομάδα που κρίνει αυτά τα θέματα «κατευθύνεται προς αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ασφαλώς λυπάμαι, αυτό δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που μου είχε ειπωθεί, αλλά έτσι είναι η ζωή» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας «λίγο παράξενο» ότι ένας άνδρας θα αναλάβει το πόστο, παρότι, κατά την ίδια, ο Γκουτέρες τής είχε πει πως θα το αναλάμβανε «μια γυναίκα».

Η Ρουαγιάλ επισήμανε ακόμη πως προφανώς τελικά αυτό που βάρυνε δεν ήταν το φύλο, αλλά ότι η υποψηφιότητα Στάινερ «προωθήθηκε (…) από τη χώρα του, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Pnud».

Ο μέλλων διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη -το οποίο έχει παρουσία σε 170 χώρες- χρημάτισε επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κένυα και κυρίως υπήρξε ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον για 10 χρόνια, έως τον Ιούνιο του 2016.

Τον Οκτώβριο ανέλαβε διευθυντής στο Oxford Martin School, ένα τμήμα ερευνών της διεύθυνσης κοινωνικών επιστημών του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης