Την απόφασή του να παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Τίτους Κορλάτεαν, τονίζοντας ότι δεν δέχεται να παραβιάσει τον νόμο «για πολιτικούς και εκλογικούς σκοπούς και συμφέροντα».

«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας πριν από λίγα λεπτά ότι αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου από υπουργός Εξωτερικών. Δεν μπορώ να αποδεχθώ να παραβιάζω τον νόμο και τη νομιμότητα, δεν μπορώ το Υπουργείο Εξωτερικών να εξαναγκάζεται να παραβιάζει τον νόμο για πολιτικούς και εκλογικούς σκοπούς και συμφέροντα των κ.κ. Μπασέσκου και Ιοάνις» δήλωσε ο κ. Κορλάτεαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει ο νόμος να τηρηθεί και ότι ως υπουργός Εξωτερικών είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει την καλή εικόνα και το κύρος του υπουργείου.

Ο Τίτους Κορλάτεαν έγινε αποδέκτης κριτικής, επειδή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών προέκυψαν προβλήματα και πολύωρες καθυστερήσεις στα εκλογικά κέντρα που λειτούργησαν στο εξωτερικό για τους Ρουμάνους ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα πολλοί να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο κ. Κορλάτεαν δήλωσε ότι ελήφθησαν μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφοφορίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών στο εξωτερικό. Όπως είπε, μία ομάδα 800 διπλωματών θα στηρίξει τη διαδικασία σε χώρες του εξωτερικού, αλλά υποστήριξε ότι νομικά δεν επιτρέπεται να διευρυνθεί ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων, όπως ζητούν οι πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία πρόσθετων εκλογικών τμημάτων για τον δεύτερο γύρο. Την Κυριακή, σε πολλές πόλεις της Ρουμανίας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, αλλά οι περισσότερες μετατράπηκαν σε κύμα δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης και του νυν πρωθυπουργού και υποψήφιου προέδρου Βίκτορ Πόντα.

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης