Το τέλος του εμπάργκο στην Κούβα είναι κοντά μετά την εκλογή δημοκρατικού υποψηφίου στην πολιτεία της Φλόριντα, εκτιμά σε σημερινό δημοσίευμά της η «El Pais».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εκλογή αυτή, σε συνδυασμό με τα ιδιαιτέρως επιφυλακτικά ανοίγματα που κάνει το καθεστώς στην ελεύθερη οικονομία, δημιουργεί το καλύτερο σενάριο για την άρση του εμπάργκο, που είναι πλέον ένα λείψανο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που είχε επιβληθεί εδώ και μισό αιώνα στο καθεστώς Κάστρο…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «El Pais» σημειώνει ότι την περασμένη εβδομάδα στη σχετική ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όλες οι χώρες καταδίκασαν το εμπάργκο, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, που υποστηρίχθηκαν μόνο από το Ισραήλ και το Παλάου. «Αν το εμπάργκο έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, είναι απλώς και μόνο επειδή είχε την υποστήριξη της κουβανικής κοινότητας των εξόριστων, που είχε καθοριστική επιρροή στο εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ».

Αυτό, όμως, έχει πλέον αλλάξει, καθώς οι νέες γενιές των Κουβανών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στις ΗΠΑ δεν αισθάνονται την υποχρέωση να είναι πιστοί στο δημοκρατικό κόμμα ως αντιστάθμισμα στον Κάστρο, ούτε πιστεύουν ότι η μάχη κατά του κουβανικού καθεστώτος είναι χρέος ζωής», υπογραμμίζει η εφημερίδα. Ακόμη, από τη Φλόριντα προκύπτει μια διάχυτη διάθεση για επενδύσεις στην Κούβα που θεωρείται ότι προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες. Οι επιχειρηματίες εδώ και καιρό ευνοούν την άρση του εμπάργκο.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης