Σαν επιδημία εξαπλώνεται στα στέκια των ναρκομανών ένα νέο φθηνό ναρκωτικό ρωσικής προέλευσης.

Ο λόγος για το Krokodil, γνωστό και ως δεσομορφίνη, που είναι μια συνθετική οπιούχα ουσία που σαπίζει τη σάρκα από μέσα προς τα έξω και κάνει το δέρμα του χρήστη φολιδωτό σαν κροκόδειλου – εξού και το συγκεκριμένο όνομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί το Krokodil να ξεκίνησε από τη Ρωσία πριν από λίγα χρόνια, όμως σήμερα πολλοί Αμερικανοί χρήστες φαίνεται όχι μόνο να το έχουν ανακαλύψει, αλλά επίσης να το παρασκευάζουν και να το διανέμουν. Όπως σημειώνει ο «Independent», γιατροί στο Σικάγο μιλούν για ήδη τρεις καταγεγραμμένες περιπτώσεις χρηστών αυτού του φρικτού ναρκωτικού στη κακόφημη συνοικία Τζολιέτ της αμερικανικής μεγαλούπολης, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι ιατρικές Αρχές της πολιτείας της Αριζόνα.

«Αν θέλετε να αυτοκτονήσετε με έναν πρωτότυπο τρόπο, δοκιμάστε Krokodil» σημειώνει ειρωνικά στο NBC ο γιατρός Αμπχίν Σίνγκλα από το Ιατρικό Κέντρο St. Joseph του Σικάγο, προσθέτοντας πως το ναρκωτικό αυτό είναι πιο εθιστικό και θανατηφόρο από την ηρωίνη, αλλά είναι πολύ πιο φθηνό, γι’ αυτό και οι φτωχοί – ως επί το πλείστον – χρήστες το προτιμούν από την ηρωίνη.

Το Krokodil είναι μια θανατηφόρα μίξη από κωδεΐνη και υδρογονάνθρακες, όπως η βενζίνη, το πετρέλαιο ή αραιωτικά χρωμάτων, τα οποία, αφού τα φιλτράρουν, τα βράζουν και το μείγμα το παίρνουν με μορφή ένεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «ηρωίνη των φτωχών» (σ.σ.: μία δόση Krokodil κοστίζει μόλις 5 ευρώ, σε αντίθεση με μια δόση ηρωίνης που κοστίζει 12-15 ευρώ) έχει τρομακτικά αποτελέσματα για όσους τη δοκιμάσουν. Επειδή η ουσία είναι συνθετική (σ.σ.: χημικό δηλητήριο εν ολίγοις), δημιουργείται αμέσως πληγή με πύον στο σημείο στο οποίο ο χρήστης θα κάνει την ένεση, ενώ έπειτα από λίγο καιρό εμφανίζονται σε πολλά σημεία του σώματός του πληγές, που σαπίζουν σιγά σιγά. Σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να προβούν σε ακρωτηριασμούς δαχτύλων αλλά και ολόκληρων μελών για να σώσουν τη ζωή του χρήστη. Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν σοκαριστικές φωτογραφίες χρηστών του ναρκωτικού σε προχωρημένο στάδιο, με τη σάρκα τους να αποκτά γκρι ή πράσινο χρώμα και να ξεκολλάει αφήνοντας τα οστά εκτεθειμένα σε κοινή θέα.

Το προσδόκιμο ζωής για έναν χρήστη Krokodil κυμαίνεται από 1 έως 3 χρόνια, σε αντίθεση με τον ηρωινομανή που έχει προσδόκιμο ζωής 5-7 έτη.

Στη Ρωσία πρωτοεμφανίστηκε γύρω στα τέλη του 2008 και, σύμφωνα με ένα σχετικό ρεπορτάζ, το 2010 έκαναν χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι. Η Ρωσία έχει πιο πολλούς χρήστες ηρωίνης από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, οι οποίοι πιθανώς να φθάνουν και τα 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης