Σάλος έχει ξεσπάσει στη διεθνή κοινότητα μετά την απόφαση δικαστηρίου στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την οποία ένας άνδρας καταδικάστηκε σε… παράλυση επειδή επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον ενός φίλου του, αφήνοντάς τον παράλυτο.

Ακτιβιστικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία «κατακεραύνωσαν» την απόφαση, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια χώρα όπου εφαρμόζεται ο Ισλαμικός Νόμος (Σαρία) με σιδηρά πυγμή, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο 24χρονος Ali al-Khawahir θα υποστεί παράλυση από τη μέση και κάτω, μέσω της χρήσης ειδικής φαρμακευτικής αγωγής, στην περίπτωση που δεν μπορέσει να καταβάλει στο θύμα του αποζημίωση ύψους 310.000 δολαρίων. Ο άνδρας έχει καταδικαστεί μεταξύ άλλων σε 10 χρόνια φυλάκιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιστατικό είχε συμβεί όταν ο κατηγορούμενος ήταν 14 ετών και ζούσε στην επαρχία αλ Άσα (νοτιοανατολικό τμήμα της αραβικής χώρας).

«Είναι καιρός οι Αρχές στην Σαουδική Αραβία να αρχίσουν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και να καταργήσουν τέτοιες φρικτές τιμωρίες», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το νομικό σύστημα της -πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου- χώρας δίνει το δικαίωμα στο θύμα να ζητήσει από το δικαστήριο την επιβολή τιμωρίας ανάλογης με το πρόβλημα που του προκάλεσε ο θύτης. Αφαίρεση ματιού με χειρουργική επέμβαση και ακρωτηριασμός χεριού ή ποδιού είναι ορισμένες μόνο από τις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Σαουδική Αραβία: Στα λόγια έμειναν τα περί… κατάργησης των αποκεφαλισμών, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013, 00:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης