Ο νέος ισχυρός άνδρας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, ο Μισέλ Ντζοτόντια, έδωσε σήμερα εντολή για τη δημιουργία ενός Ανώτερου Μεταβατικού Συμβουλίου με κύρια αποστολή την ανάδειξη νέου προέδρου, ο οποίος θα έχει θητεία 18 μηνών.

«Δημιουργήθηκε ένα συντακτικό και νομοθετικό όργανο το οποίο ονομάστηκε Ανώτερο Μεταβατικό Συμβούλιο. Το Ανώτερο Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ως αποστολή να εκλέξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια θητεία 18 μηνών, να συντάξει ένα προσχέδιο Συντάγματος που θα υποβληθεί προς έγκριση στον λαό με δημοψήφισμα, και να αναλάβει τις νομοθετικές προνομίες που έχει κανονικά ένα νομοθετικό όργανο», σύμφωνα με το κείμενο της διαταγής που υπογράφεται από τον Μισέλ Ντζοτόντια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο θα αποτελείται συνολικά από 97 μέλη, είκοσι από τα οποία θα εκπροσωπούν τα πολιτικά κόμματα, με εννέα έδρες για την πρώην αντιπολίτευση, έξι για την πρώην προεδρική πλειοψηφία και πέντε για τα άλλα κόμματα. Δέκα έδρες θα πάρει ο κυβερνών συνασπισμός των ανταρτών Σελέκα, ενώ τις υπόλοιπες θα πάρουν μεταξύ άλλων αντιπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, των θρησκευμάτων, των συνδικάτων και των δικαστών.

Ο Μισέλ Ντζοτόντια ενέκρινε την Πέμπτη την εφαρμογή μιας διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης, όπως ζήτησαν οι αρχηγοί κρατών της κεντρικής Αφρικής που είχαν συνεδριάσει την Τετάρτη στην Ντζαμένα. Ο συνασπισμός Σελέκα ανέτρεψε στις 24 Μαρτίου τον πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μποζιζέ, ο οποίος ήταν στην εξουσία επί δέκα χρόνια. Στη συνέχεια, στις 30 Μαρτίου, ο Ντζοτόντια αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος ανακοινώνοντας ότι «θα παραδώσει την εξουσία» το 2016, έπειτα από μια μεταβατική περίοδο τριών ετών.

Ο πρόεδρος του Τσαντ, όμως, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή σε ό,τι αφορά την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δήλωσε την Τετάρτη πως «έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, είναι αδύνατο να αναγνωριστεί ένας αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος». Εντούτοις, αυτές οι νέες διατάξεις μπορεί να επιτρέψουν στον Ντζοτόντια να παραμείνει στο κέντρο του παιγνιδιού αν διοριστεί πρόεδρος, καθώς εκλογές δεν προβλέπεται να διεξαχθούν πριν από το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μπορεί κανείς να πιστέψει ότι θα είναι ο κ. Ντζοτόντια (εκείνος που θα αναλάβει την προεδρία)» δήλωσε ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στο Μπανγκουί, ο Γκι Σαμζούν, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Δεν έχει αποκλειστεί καθόλου από τη διαδικασία, το αντίθετο» πρόσθεσε ο ίδιος κλείνοντας.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης