«Τυφώνας» αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολίων πλήττει για άλλη μία φορά την ελληνική κυβέρνηση, αφού αποτυπώνουν ένα αρνητικό κλίμα όσον αφορά στις σχέσεις με τους εταίρους της. Όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις που έχουν ως στόχο η ελληνική πλευρά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δημοσιεύματα έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το κλίμα μοιάζει να είναι βαρύ για την Αθήνα, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι δηλώνουν επιφυλακτικοί ως προς τις προθέσεις και την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Τα δημοσιεύματα έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το κλίμα μοιάζει να είναι βαρύ για την Αθήνα, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι δηλώνουν επιφυλακτικοί ως προς τις προθέσεις και την αξιοπιστία της κυβέρνησηςΠρώτος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος εκτιμά πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Στο ίδιο ύφος, το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει πως οι διαπραγματεύσεις μέχρι την 24η Απριλίου θα οδηγηθούν σε «ναυάγιο», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Ελλάδα και πιστωτές δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως «η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις και οι δεσμεύσεις της να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό και στην εξοικονόμηση πόρων από τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική «Süddeutsche Zeitung», η οποία επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους υποστηρίζει πως οι συνομιλίες της 24ης Απριλίου οδηγούνται σε αδιέξοδο.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση στη Ρίγα» φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα αξιωματούχος της Ε.Ε. Προσθέτει, δε, πως «εάν ζητούσε κάποιος από τους 27 επιτρόπους και τον πρόεδρο της Κομισιόν να σηκώσουν το χέρι τους σε περίπτωση που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και να την κρατήσουν στο ευρώ, “όλοι θα το έκαναν”. Εάν ρωτούσαμε, όμως, εάν όντως πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει, τότε τα χέρια θα έμεναν κάτω».

Η γερμανική εφημερίδα αποδίδει την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι «Έλληνες αξιωματούχοι που είχαν αποκτήσει εμπειρία από προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχασαν τις θέσεις τους υπό την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι δε διάδοχοί τους δεν είναι σε θέση να προβούν σε δεσμευτικές δηλώσεις, κυρίως γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσπασης».

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται και η επερχόμενη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Η «Bild», γνωστή για τα δηκτικά σχόλια που κάνει κατά καιρούς αναφερόμενη στην Ελλάδα, διερωτάται: «Θα ζητήσουν οι Έλληνες δανεικά από τις ΗΠΑ;», υποστηρίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «αναζητεί νέους πιστωτές».

«Τα οικονομικά αποθέματα της Ελλάδας έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Το ΔΝΤ αναμένει από την Αθήνα την καταβολή της επόμενης δόσης. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση των Αθηνών αναζητεί νέους πιστωτές. Αρχικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι το πρώτο στέλεχος της νέας ελληνικής κυβέρνησης που συναντάται με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Είναι πλέον δύσκολη η κατάσταση για την Ελλάδα» προσθέτει η «Bild» και διερωτάται: «Θα ζητήσει δανεικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης;».

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον ισχυρότερο άνδρα του κόσμου. Μία αχτίδα ελπίδας για τον ελληνικό λαό» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Την επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ σχολίασε καυστικά ο δημοσιογράφος της «Wall Street Journal» Ian Talley.

Συγκεκριμένα, έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter:

«Ελληνική πρεσβεία: Ο Βαρουφάκης μπορεί να πει ένα “γεια” στον Ομπάμα κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο για την ελληνική ανεξαρτησία, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για συζητήσεις σχετικά με την οικονομία». Σε άλλη ανάρτηση σημείωσε: «Για να κάνουμε μια περίληψη: Ούζο στον Λευκό Οίκο, αλλά συζητήσεις για τη δραχμή με τον υπουργό Οικονομικών».


«Πρόβλημα» στη χρηματοδότηση της Ελλάδος εντοπίζει η «Wall Street Journal» σε άρθρο της σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Το κείμενο της «WSJ» υποστηρίζει πως ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν μία χρηματοδοτική συμφωνία που θα βασίζεται σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το κλίμα επιφυλακτικότητας, όπως προβάλλεται από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, παρατείνεται, την ώρα που Ελλάδα και Ευρώπη επιχειρούν να λύσουν τις διαφορές τους με ένα σκληρό «πόκερ» διαπραγματεύσεων και υπό την ασφυκτική πίεση της ΕΚΤ που ζητεί άμεσες και γρήγορες λύσεις.

Την ίδια ώρα, στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ τον Μάρτιο είχε καταγραφεί ένας «υψηλός βαθμός αβεβαιότητας» σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη το 2017.

Die Zeit: «Η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς έξοδο από το ευρώ»

«Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς την έξοδο της χώρας από το ευρώ» γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σενάριο για πτώχευση της Ελλάδας χωρίς την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, που επικαλείται τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, στο Βερολίνο υπάρχει φόβος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της τις επόμενες εβδομάδες.

Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ θα έπρεπε να σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα, γράφει η «Die Zeit» και προσθέτει: «Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα μπόρεσε να αντέξει οικονομικά την καταβολή μιας δόσης στο ΔΝΤ. Το σχέδιο που βρίσκεται υπό εξέταση έχει στόχο να μπορέσει η ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση αδυναμίας. Στις ελληνικές τράπεζες θα υπάρξει αναδιοργάνωση σε περίπτωση που πτωχεύσει η Ελλάδα».

O εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το δημοσίευμα και αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης