Η πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία εξήλθε σήμερα της φυλακής μετά από τρία χρόνια, ανακοίνωσε πως στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Η Τιμοσένκο χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές της μέσα από το αυτοκίνητο που την παρέλαβε από το νοσοκομείο, στην πόλη Χάρκοβο, όπου οδηγήθηκε μετά την αποφυλάκισή της, δηλώνοντας πως «η δικτατορία έπεσε». «Η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε», είπε η άλλοτε ηγερία της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τιμοσένκο φυλακίστηκε το 2011 για κατάχρηση εξουσίας εξαιτίας μιας συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία, ενώ μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης θεωρούσε την κίνηση αυτή ως πολιτική εκδίκηση του Γιανουκόβιτς προς το πρόσωπό της.

Η απελευθέρωσή της υπήρξε ένα από τα διαπραγματευτικά χαρτιά της αντιπολίτευσης, προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Ο Γιανουκόβιτς ενέδωσε μόλις χθες, ενώ το Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα την αποφυλάκισή της.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης