Τα δεδομένα που στέλνει πίσω στη Γη ο «ρομποτικός γεωλόγος» Curiosity βοηθούν τους επιστήμονες της NASA να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης Άρης έχασε μεγάλο μέρος της αρχικής του ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να είναι αυτήν τη στιγμή 100 φορές πιο αραιή από τη γήινη.

Όπως αναφέρει το «TGdaily», η ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη κατά το παρελθόν ήταν διαφορετική, καθώς υπήρχε νερό. Το Curiosity συνέλεξε δείγματα από το έδαφος κοντά από τον κρατήρα Gale Crater, τα οποία αποκάλυψαν ότι ο πλανήτης έχασε μεγάλο μέρος της ατμόσφαιράς του μέσω μίας φυσικής διαδικασίας που επέτρεπε τη διατήρηση βαρύτερων ισότοπων για ορισμένα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι τα ισότοπα στο ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 5% από τότε που σχηματίστηκε ο Άρης. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το άνω μέρος της ατμόσφαιρας ενδέχεται να «χάθηκε» στο διάστημα. Βέβαια, η αναζήτηση για το ρομποτικό όχημα δεν τελειώνει εδώ, καθώς πέρα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη αναλύει και το έδαφος για την ύπαρξη νερού, το οποίο πιθανολογείται ότι κρύβει εξωγήινη μικροβιακή ζωή.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης