Αν ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοκ, διοικεί την παγκόσμια αυτοκρατορία του με στιβαρά χέρια, αυτό πιθανότατα σε μεγάλο βαθμό το οφείλει στη μητέρα του.

Εκφωνώντας τον επικήδειο για τη λατρευτή του μητέρα στον κατάμεστο καθεδρικό ναό της Μελβούρνης, ο Ρούπερτ Μέρντοκ θυμήθηκε πως αυτή επέμεινε ιδιαίτερα στην πειθαρχία των παιδιών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για τη μητέρα μου η αγάπη δεν ήταν μόνο τρυφερή. Ήταν δυναμική αλλά και πάντα εκεί. Θυμάμαι ακόμα τη σφαλιάρα που μου έριξε όταν τράβηξα την κοτσίδα της αδελφής μου…» ανέφερε.

Πάνω από 1.200 άτομα, συγγενείς, φίλοι, πολιτικοί, επιστήμονες και διάφοροι άλλοι συνόδευσαν τη Μέρντοκ στην τελευταία της κατοικία. Η Ντέιμ Ελίζαμπεθ Μέρντοκ, ηλικίας 103 ετών, χήρα του ιδρυτή ενός μεγάλου ομίλου εφημερίδων στην Αυστραλία και μία από τις σημαντικότερες μορφές στον φιλανθρωπικό κόσμο της χώρας, πέθανε πριν από δύο εβδομάδες στο σπίτι της έξω από τη Μελβούρνη.

«Να είσαι πάντα αισιόδοξος και να σκέφτεσαι τους άλλους πριν από τον εαυτό σου» ήταν το μότο της, έτσι όπως το είχε περιγράψει η ίδια σε συνέντευξη με την ευκαιρία των 100ών γενεθλίων της. Εκείνη, βέβαια, έχοντας σύζυγο και γιο με αμύθητη περιουσία, είχε τη δυνατότητα να το κάνει και γι’ αυτό έως το τέλος της ζωή της επιδιδόταν σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελίζαμπεθ Τζόι Γκριν γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1909 και παντρεύτηκε τον Κιθ Μέρντοκ το 1928, όταν ήταν 19 ετών και εκείνος 42, ήδη πλούσιος, διάσημος και ιδιοκτήτης πολλών εφημερίδων της Αυστραλίας. Ως γαμήλιο δώρο τής χάρισε μια εντυπωσιακή έπαυλη έξω από τη Μελβούρνη, την οποία ονόμασαν Κρούντεν Φαρμ και έγινε το σπίτι γενεών και γενεών της οικογένειας Μέρντοκ.

Εκεί πέρασε τη ζωή της, ούσα αφοσιωμένη στην οικογένειά της και στον φανταστικό κήπο τους, που αποτελούνταν κυρίως από τριανταφυλλιές. Για αυτόν τον λόγο τα τριαντάφυλλα κυριάρχησαν στην κηδεία της. Γέννησε τέσσερα παιδιά: την Έλεν, τον Ρούπερτ, την Αν και την Τζάνετ. Τα μεγάλωσε με «πειθαρχία γεμάτη αγάπη», ώστε να μην επηρεαστούν από τα υλικά αγαθά, ιδιαίτερα ο πεισματάρης Ρούπερτ.

Η ίδια ήταν λιτοδίαιτη και αρκετά από τα εκατομμύρια που κληρονόμησε από τον άνδρα της τα μοίρασε για φιλανθρωπικούς σκοπούς – σε συλλόγους κωφών παιδιών, επιληπτικών, διανοητικά καθυστερημένων, χρηστών ναρκωτικών ουσιών, φυλακισμένους, όπως επίσης και σε ιδρύματα της Μελβούρνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης