Ο χορός Harlem Shake, ο οποίος μεταδόθηκε κυριολεκτικά σαν ιός μέσω του YouΤube, έχει γίνει το σύμβολο αντίστασης στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης», σαν κάλεσμα για ξεσηκωμό εναντίον του απολυταρχισμού. Οι νέοι σε Αίγυπτο και Τυνησία το χορεύουν σαν τρελοί στις πλατείες, κάνοντας τις κυβερνήσεις να ανησυχούν…

Έξω από το προεδρικό μέγαρο της Αιγύπτου, νεαροί χόρεψαν «Harlem Shake», για να τους ακούσει και να τους δει ο πρόεδρος Μόρσι. Κρατούσαν πανό, φορούσαν τα διπλά σπαθιά τους και μάσκες ηρώων του Disney και χόρευαν χωρίς σταματημό. Μια μέρα μετά, νεαροί Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας της χώρας τους και χόρεψαν διαμαρτυρόμενοι για την έρευνα που ζήτησε το υπουργείο σχετικά με τη δημιουργία βίντεο του «Harlem Shake» από μαθητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στην Αίγυπτο τέσσερις σπουδαστές συνελήφθησαν, επειδή ανέβασαν στο YouΤube video που τους έδειχνε να χορεύουν «Harlem Shake». Η… επιδημία μπορεί από τη μία πλευρά να προβληματίζει τους κυβερνώντες, όμως, από την άλλη, εξοργίζει τους ακραίους ισλαμιστές σαλαφιστές, που και στις δύο περιπτώσεις συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές.

Οι νεαροί Αιγύπτιοι και Τυνήσιοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν ειρηνικό και δημιουργικό τρόπο διαμαρτυρίας, που τους επιτρέπει να εκτονωθούν, σαν μία νέα μορφή ακτιβισμού.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης