Η αυστραλιανή κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να επιτύχει πλεόνασμα του ετήσιου προϋπολογισμού ύψους 1.5 δις δολαρίων στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους προέβη σε σκληρά μέτρα περικοπών τα οποία ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του εξαμηνιαίο μίνι προϋπολογισμού και έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Στόχος της κυβέρνησης, μέσω των περικοπών είναι να εξοικονομήσει 16.4 δις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αναλυτικότερα, υπολογίζεται να εξοικονομήσει 1.1 δις από την κατάργηση του ενός τρίτου επιδότησης ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Nα μειώσει την εφάπαξ επιδότηση νεογέννητων από 5.000 σε 3.000 δολάρια. Να συλλέξει 8 δις από τις μεγάλες εταιρίες, σε φόρους που θα υποχρεωθούν να καταβάλουν μηνιαίως αντί τριμήνου που ίσχυε μέχρι τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τριτοβάθμια ιδρύματα θα υποστούν περικοπές ύψους 1 δις, ποσό στα οποίο συμπεριλαμβάνονται και 500 εκ. τα οποία προορίζονταν για έρευνες. Ο ομοσπονδιακός θησαυροφύλακας, κ. Γουέιν Σουάν, δήλωσε ότι οι περικοπές κρίθηκαν απαραίτητες προκειμένου να προστατευθεί το πλεόνασμα, ενόψει της παγκόσμιας μείωσης οικονομικής ανάπτυξης στην οποία οφείλεται η κατά 4 δις μείωση του εισοδήματος της χώρας το παρόν οικονομικό έτος και 21δις τα επόμενα τέσσερα έτη.

Ο θησαυροφύλακας αρνήθηκε να απαντήσει αν θα προβεί σε περαιτέρω περικοπές σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία χειροτερεύει, τονίζοντας ότι «δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις». Ο επιχειρηματικός κόσμος, εν τω μεταξύ, πιέζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παύσει να στοχεύει – με κάθε κόστος – στην επίτευξη πλεονάσματος δεδομένου ότι η στρατηγική αυτή μπορεί να «πυρπολήσει την οικονομία».

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα προβλέπει πλεόνασμα 1.1 δις το οικονομικό έτος 2012 -13. Προβλέπει, επίσης, η ανεργία να μείνει στα επίπεδα του 5,5% κατά το τρέχον έτος, καθώς επίσης και το επόμενο. Η πιο δραστική αλλαγή στα έσοδα της χώρας οφείλεται στην πτώση των κερδών των μεγάλων μεταλλευτικών εταιριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις προβλέψεις που έγιναν τον Μάιο, οι φόροι που αναμενόταν να εισπράξει η κυβέρνηση από τις μεγάλες μεταλλευτικές εταιρίες, τα επόμενα τέσσερα χρόνια ήταν 13.4δις ενώ τώρα έχουν μειωθεί στα 9.1 δις.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης