Με απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου, τρία πολεμικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανέστρεψαν πορεία για να κατευθυνθούν προς την Ανατολική Μεσόγειο. Για τους στρατιωτικούς παρατηρητές, η κίνηση αυτή θέτει νέα δεδομένα στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στη Συρία όσο και στο Ισραήλ.

Η εντολή αφορά στα σκάφη USS Iwo Jima, USS New York και USS Gunston Hall, τα οποία βρίσκονταν δυτικά του Γιβραλτάρ με πορεία εξόδου από τη λεκάνη της Μεσογείου. Τα αμερικανικά πλοία υποχρεώθηκαν να αναστρέψουν και να κατευθυνθούν πίσω, προς τα ανατολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσημα, η εντολή για την ξαφνική αλλαγή της πορείας των σκαφών έχει ως αιτιολογικό την παροχή υποστήριξης για ενδεχόμενη απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ. Οι πραγματικοί λόγοι όμως, όπως εκτιμούν αναλυτές, βρίσκονται πιο βόρεια, στη Συρία.

Πάντως, όπως διευκρίνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η πιθανότητα απομάκρυνσης των Αμερικανών πολιτών που διαμένουν στο Ισραήλ μέσω θαλάσσης είναι πολύ απομακρυσμένη και η αμερικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο προς το παρόν. Όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ το πιθανότερο είναι να το πράξουν μέσω αεροπορικών συγκοινωνιών, εξηγούν, αφήνοντας έτσι ανοιχτά ερωτήματα για το ποιος είναι ο πραγματικός προορισμός των σκαφών αυτών.

Τα τρία αμερικανικά πολεμικά πριν λάβουν την εντολή για αναστροφή της πορείας τους κατευθύνονταν πίσω στις ΗΠΑ, στον ναύσταθμο Norfolk της Virginia. Σε αυτά επιβαίνουν τουλάχιστον 2.500 πεζοναύτες. Εάν προστεθούν και οι περίπου 2.000 Βρετανοί πεζοναύτες που μεταφέρονται με βρετανικά σκάφη που βρίσκονται στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της άσκησης Cougar 12, τότε διαμορφώνεται μια δύναμη από περίπου 4.500 πεζοναύτες εν πλω και με προορισμό τις ακτές της Ανατ. Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της δύναμης αυτής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών, είναι η Συρία και οι συνεχιζόμενες μάχες εκεί. Παρά το γεγονός ότι το βάρος της διεθνούς προσοχής έχει μετατοπιστεί προς το Ισραήλ και τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, η Συρία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του Λευκού Οίκου και ειδικότερα για το χημικό οπλοστάσιο του συριακού καθεστώτος, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν αναγορεύσει σε «σημαντικό ζήτημα».

Το αμερικανικό Ναυτικό στην περιοχή διαθέτει άλλα τέσσερα αντιτορπιλικά εφοδιασμένα με κατευθυνόμενα βλήματα SM-2/3 με σύστημα AEGIS, τα οποία πήραν μέρος στην άσκηση «Austere Challenge 12» – το τέλος της οποίας όμως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμη- και έτσι παραμένουν στην περιοχή.

Πληροφορίες από το τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης