Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πεπεισμένος ότι τελικά ο κόσμος θα κατανοήσει ότι οι εκκλήσεις του σχετικά με την ανάγκη να τεθούν «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι «βάσιμες» και προειδοποίησε ότι «δεν θα σιωπήσει».

Ο Νετανιάχου υπεραμύνθηκε των επανειλημμένων εκκλήσεών του προς τη διεθνή κοινότητα, και κυρίως τις ΗΠΑ, να θέσουν «κόκκινες γραμμές» στο Ιράν υπό την απειλή στρατιωτικής δράσης, σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα Jerusalem Post.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξεκίνησα να μιλώ για την ιρανική απειλή πριν 16 χρόνια, παρόλο που ήμουν μια μεμονωμένη φωνή εκείνη την εποχή. Δεν υπήρξαν παρά λίγοι και στη συνέχεια μερικοί ακόμη που συντάχθηκαν μαζί μου», σημείωσε ο Νετανιάχου.

«Στη συνέχεια άρχισα να μιλώ για την ανάγκη να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Δεν ήμουν μόνος, αλλά δεν ήμασταν πολλοί. Τώρα μιλώ για ‘κόκκινες γραμμές’ κατά του Ιράν. Μέχρι στιγμής δεν είμαστε πολλοί, όμως ελπίζω ότι και άλλοι θα συνταχθούν μαζί μας. Χρειάζεται χρόνος για να πειστούν οι άνθρωποι ότι αυτή η πολιτική είναι σωστή», πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι πρέπει να επιβληθούν ξεκάθαρα στην πρόοδο που έχει κάνει το Ιράν προς την κατασκευή πυρηνικού όπλου και δεν πρόκειται να σωπάσω γι’ αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ιρανοί «προχωρούν πολύ γρήγορα προς τον εμπλουτισμό του ουρανίου που χρειάζονται για να κατασκευάσουν ατομική βόμβα. Σε περίπου 6 μήνες θα έχουν κάνει το 90% του δρόμου», προειδοποίησε ο ίδιος μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να τεθεί μια κόκκινη γραμμή στο Ιράν, που θα μειώσει τον κίνδυνο στρατιωτικής σύρραξης».

«Δεν υπήρξε κόκκινη γραμμή για τον (πρώην πρόεδρο του Ιράκ) Σαντάμ Χουσέιν την προηγουμένη του Πολέμου του Κόλπου όταν εισέβαλε στο Κουβέιτ (τον Αύγουστο του 1990) και αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», εκτίμησε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει δημόσια τις διαφωνίες τους για το θέμα του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, με την Ουάσινγκτον να προτιμά τη διπλωματική οδό και τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης και να απορρίπτει τις εκκλήσεις του Νετανιάχου να θέσει «κόκκινες γραμμές» στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης