Επιμέλεια – Συνεντεύξεις: Παύλος Κρούστης

Τις τελευταίες ημέρες και έπειτα από την ανακοίνωση της αλυσίδας καταστημάτων Public, ένας θεσμός-γιορτή για το καταναλωτικό κοινό έρχεται πλέον και στη χώρα μας. Η Black Friday είναι προ των πυλών και σηματοδοτεί την έναρξη των προσφορών για την εορταστική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως είθισται, τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος κατά την οποία αγοράζουμε δώρα για τους αγαπημένους μας και όχι μόνο. Η καταναλωτική αυτή τάση κορυφώνεται κατά την εορταστική περίοδο, με την Black Friday να αποτελεί το ζενίθ των εμπορικών ευκαιριών. Αυτό συμβαίνει διότι καταστήματα σε όλον τον κόσμο ρίχνουν κατακόρυφα τις τιμές τους σε όλα τα προϊόντα τους για τη συγκεκριμένη ημέρα. Ως αποτέλεσμα, κατά την Black Friday, εκατομμύρια καταναλωτές διεθνώς εξορμούν στους δρόμους για τις αγορές τους σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα προϊόντα που θέλουν στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Κατάστημα στην Αμερική ανοίγει τα ρολά του για να υποδεχθεί αγοραστές κατά την Black Friday.

Στην προωθητική αυτή κίνηση-θεσμό συμμετέχουν όλο και περισσότερα καταστήματα, ενώ εφέτος στην Black Friday παίρνει μέρος και η χώρα μας χάρη στην πρωτοβουλία των Public και της JYSK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι η Black Friday;

Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) είναι η Παρασκευή που ακολουθεί μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day). Είναι η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου και, για το 2016, πέφτει ημερολογιακά στις 25/11. Η Black Friday θεωρείται εκκίνηση της αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων και τα καταστήματα προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις, σε περιορισμένα τεμάχια. Ο καταναλωτής μπορεί να βρει μοναδικές προσφορές, σε πολύ χαμηλές τιμές. Πολλά καταστήματα συνεχίζουν τις προσφορές και μετά την «Μαύρη Παρασκευή» ή ξεκινούν τις προσφορές τους και μερικές ημέρες νωρίτερα.

Πότε ξεκίνησε;

Ξεκίνησε ως θεσμός το 1932, αλλά ως γενικότερος όρος συναντάται από αρκετά παλαιότερα, όχι όμως για τους λόγους που τη γνωρίζουμε σήμερα.

Πού γίνεται;

Η Black Friday ξεκίνησε από την Αμερική και στη συνέχεια ο θεσμός υιοθετήθηκε από πολλές χώρες και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η «Μαύρη Παρασκευή» καθιερώθηκε στον Καναδά το 2008, έτσι ώστε να μη χρειάζεται οι Καναδοί πωλητές να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να ψωνίσουν. Ταυτόχρονα, το 2013, η «μόδα» επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η «Μαύρη Παρασκευή» έχει υιοθετηθεί από το Μεξικό, τη Ρουμανία, την Ινδία, τη Γαλλία, ενώ σε ορισμένες χώρες πραγματοποιείται μόνο από καταστήματα ηλεκτρονικών. Πλέον, ο θεσμός έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Ασία.

Γιατί ονομάζεται «Μαύρη Παρασκευή» (Black Friday);

Όταν πρωτοξεκίνησε, στην Αμερική του 1960, τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία: με κόκκινο γράφονταν οι μέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι μέρες με θετικό ισολογισμό. Επειδή, λοιπόν, τα έσοδα από τις πωλήσεις των καταστημάτων αυτήν τη μέρα είναι παραδοσιακά τα σημαντικότερα της χρονιάς, τα καταστήματα καταγράφουν κέρδη, βάφοντας «μαύρο» το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού τους.

Μπορείτε να βρείτε προϊόντα σε εξωφρενικές τιμές κατά την Black Friday, αλλά μόνο μέχρι εξαντλήσεως αποθεμάτων.

Μερικές συμβουλές για τις αγορές σας κατά την Black Friday:

  • Αποφασίστε από πριν τι θέλετε να αγοράσετε
    Τα αποθέματα των καταστημάτων είναι περιορισμένα και ενδέχεται να μη βρείτε αυτό που θέλετε, αν δεν βιαστείτε.
  • Βάλτε τα προϊόντα που θέλετε σε σειρά προτεραιότητας
    Αν σκοπεύετε να αγοράσετε περισσότερα από ένα αντικείμενα, δώστε προτεραιότητα σε αυτό το οποίο θα σας εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Για παράδειγμα, μπορεί οι εκπτώσεις να είναι 50% σε μια τηλεόραση των 1.000€ και 50% σε ένα ζευγάρι παπούτσια των 80€. Καλύτερα να «στοχεύσετε» πρώτα στην εξοικονόμηση των 500€ που θα έχετε στην τηλεόραση, παρά στα 40€ που θα κερδίσετε από το ζευγάρι παπουτσιών.
  • Αν είστε ομάδα, μπορείτε να χωριστείτε για πιο αποδοτικές αγορές
    Πολλά καταστήματα της χώρας μας θα συμμετέχουν στην Black Friday. Αν είστε περισσότεροι από ένας, μπορείτε να χωριστείτε για να καταφέρετε να προμηθευτείτε όσα είχατε σχεδιάσει. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το ένα κατάστημα μετά το άλλο, πιθανώς να χάσετε κάποια προσφορά που υπολογίζατε.
  • Αγοράστε μόνο ό,τι χρειάζεστε
    Αποτελεί χρυσό κανόνα γενικότερα του καταναλωτισμού, αλλά έχει μεγαλύτερη αξία κατά τη συγκεκριμένη ημέρα. 

Γιατί Black Friday στα Public;

Αυτή η πρωτοβουλία είναι συνέχεια της στρατηγικής της αλυσίδας καταστημάτων Public για δράσεις με έμφαση στην οικονομία. Σε συνέχεια της προσπάθειας των Public για την προσφορά της μεγαλύτερης ποικιλίας προϊόντων και υπηρεσιών που δίνουν βαρύτητα στην οικονομία προς όφελος των πελατών, τα Public πρωτοπορούν και φέρνουν τον θεσμό Black Friday για πρώτη φορά και στην Ελλάδα.

Οι πελάτες θα έχουν την ευκαιρία να βρουν επιλεγμένα επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα, σε ακόμα χαμηλότερες τιμές σε μια κίνηση που αναμένεται να τονώσει την ελληνική αγορά λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Black Friday στα Public, πατήστε ΕΔΩ.

Η Black Friday ξεκίνησε από την Αμερική και στη συνέχεια ο θεσμός υιοθετήθηκε από πολλές χώρες και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμοΤα Public προσκαλούν όλους τους λιανέμπορους ανεξαρτήτως κλάδου να συμμετάσχουν στον θεσμό και να προσφέρουν όλοι μαζί μία μοναδική μέρα και πολλά χαμόγελα σε όλους τους Έλληνες.

Η Black Friday ξεκίνησε από την Αμερική και στη συνέχεια ο θεσμός υιοθετήθηκε από πολλές χώρες και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η αλυσίδα καταστημάτων ήδη έχει ξεκινήσει τις προσφορές στην κατηγορία gaming, ενώ αναμένονται και περισσότερες. Όπως ενημέρωσαν επίσης, όλα τα comic θα διατίθενται με έκπτωση 50% κατά τη διάρκεια της «Μαύρης Παρασκευής».

Για την Black Friday στα Public μιλήσαμε με την κα Ανθή Τροκούδη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων στον Όμιλο Εταιριών Πάνου Γερμανού:

Εκτός από τα Public όμως, η δανική εταιρεία JYSK ήταν από τις πρώτες που ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν στην Black Friday. Η JYSK, όπως αναφέρει στο site της, «πωλεί ό,τι χρειάζεστε για το σπίτι και είναι ιδιοκτησία του αρχικού ιδρυτή της, Lars Larsen, που είναι γνωστός σε όλη τη Δανία ως ο κορυφαίος έμπορος της χώρας που έχει πάντα “μια καλή προσφορά”».

H εταιρεία αναμένει ρεκόρ πωλήσεων στην Black Friday. Οι πελάτες της JYSK θα πρέπει να περιμένουν πολύ δυνατές προσφορές με κέρδος μέχρι και 75% την περίοδο που η Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) θα «χτυπήσει» τα καταστήματα της JYSK. 

Προκειμένου να δώσει σε ακόμα περισσότερους πελάτες την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις πιο σημαντικές προσφορές, η JYSK για ακόμη μία χρονιά επεκτείνει για όλο το διάστημα 24-27 Νοεμβρίου, τη διάρκεια ισχύος των «Black Friday» προσφορών της. 

Το e-shop, JYSK.gr, θα είναι στο ίδιο «Black» κλίμα στη διάρκεια της Black Friday, ενώ για πρώτη φορά η JYSK θα λανσάρει τη Cyber Monday (Διαδικτυακή Δευτέρα) αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο της Black Friday με προσφορές σε προϊόντα που είναι αποκλειστικά διαθέσιμα online και δεν διατίθενται στα φυσικά καταστήματα της JYSK.

Για την Black Friday στην JYSK μιλήσαμε με τον κ. Κώστα Δημόπουλο, Sales & Marketing Manager της JYSK Greece:


Σε ποια καταστήματα και εμπορικά κέντρα θα ισχύσει η Black Friday στις 25/11;
  
Έπειτα από τις ανακοινώσεις των παραπάνω καταστημάτων, ακολούθησαν κι άλλα καταστήματα, μεταμορφώνοντας έτσι αυτές τις μεμονωμένες προσφορές σε θεσμό για την ελληνική αγορά: H Black Friday έρχεται πλέον επίσημα στην Ελλάδα!

Τα καταστήματα που έχουν ανακοινώσει προσφορές «Black Friday» είναι:

  • Public: Μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω.
  • JYSK: Μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω.
  • Πλαίσιο: Χαμηλότερες τιμές σε περιορισμένα τεμάχια αυτήν την Παρασκευή.
  • Gap: Η αμερικανική εταιρεία ρουχισμού δεν θα μπορούσε να μη συμμετέχει με σημαντικές προσφορές που θα λάβουν χώρα στις 25 και 26 Νοεμβρίου.
  • Oysho: Με -20% έκπτωση σε όλη την κολεξιόν στο Oysho.com και σε όλα τα καταστήματα θα γιορτάσει η εταιρεία εσωρούχων και ειδών σπιτιού την Black Friday, ενώ όλες οι online παραγγελίες την ίδια μέρα θα είναι με δωρεάν αποστολή.
  • Media Markt: Από τις 24 έως και τις 26 Νοεμβρίου τα καταστήματα Media Markt υπόσχονται να «γκρεμίσουν» τις τιμές.
  • McArthurGlen: Τις χαμηλότερες τιμές όλου του χρόνου υπόσχεται ότι θα έχει το εκπτωτικό χωριό την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, με την έκπτωση να φτάνει ακόμα και το 80% σε πολλά είδη.
  • River West: Στη γιορτή των εκπτώσεων θα συμμετέχει και το River West, για μόνο μία ημέρα, με σημαντικές εκπτώσεις σε ρούχα και αξεσουάρ, είδη σπιτιού, βιβλία, κοσμήματα, καλλυντικά και υπηρεσίες κομμωτηρίου.
  • Athens Metro Mall: Σχεδόν όλα τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου θα συμμετέχουν.
  • ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Εκπτώσεις έως και 60% μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
  • Kωτσόβολος: Μοναδικές χριστουγεννιάτικες προσφορές, ακόμα κι αν δεν ονομάζονται «Black Friday».
  • Factory Outlet: Black Friday στα Factory Outlet με εκπτώσεις έως 80% και δωρεάν πρωινό.

Προτού προβείτε στις αγορές σας:

Θα προτείναμε να ρίξετε μια ματιά στις συμβουλές παραπάνω, ενώ επιπρόσθετα θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα προϊόντα που θα διατεθούν στις προσφορές δεν είναι απεριόριστα. Ο κάθε προμηθευτής αναμένει συγκεκριμένη κίνηση και δεν είναι εφικτό, αλλά ούτε και ρεαλιστικό, να καλυφθεί η συνολική ζήτηση.

Επιπρόσθετα, κάποιες κατηγορίες προϊόντων έχουν μεγαλύτερο περιθώριο εκπτώσεων από κάποιες άλλες. Ειδικότερα, το ανώτατο ποσοστό έκπτωσης στα προϊόντα τεχνολογίας είναι συγκεκριμένο, ενώ οι προμηθευτές πολλές φορές πωλούν με ζημιά. Τέλος, τα ποσοστά των εκπτώσεων διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Μπορεί να έχετε δει ποσοστά εκπτώσεων σε άλλες χώρες να αγγίζουν το 80% ή και το 90%, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εφικτό και για τα ελληνικά καταστήματα, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες.

Καλές αγορές!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης