Με δύο δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, συνολικού ύψους 3,125 δισ. ευρώ την Τρίτη το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντλήσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ ώστε να αναχρηματοδοτήσει τίτλους που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου και να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών τότε. 

Τη συγκεκριμένη μέρα πρέπει να πληρωθούν τίτλοι που είχαν εκδοθεί τον Αύγουστο, ώστε να καλυφθεί τότε ομόλογο που είχε στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ενδεχόμενη αδυναμία κάλυψης τους, αφού η δόση των 31,5 δισ. δεν θα έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία έως τότε, θα σήμαινε χρεοκοπία της Ελλάδας πυροδοτώντας τεράστια αναστάτωση στις χρηματαγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση αυτή αποφεύγεται αφού κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της ΕΚΤ θα καταστεί δυνατόν από τις ελληνικές τράπεζες, πιθανότατα με την άντληση ποσών από τον ELA, να καλύψουν τις επικείμενες εκδόσεις και να δώσουν την απαιτούμενη ρευστότητα στο Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία έκδοση αφορά σε έντοκα γραμμάτια διάρκειας μόλις τεσσάρων εβδομάδων, κάτι που «φωτογραφίζει» την προσδοκία εκταμίευσης της δόσης στο διάστημα αυτό, ώστε με τα νέα κεφάλαια να πληρωθούν οι τίτλοι που θα εκδοθούν αύριο.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και αξίας 2,125 δισ. ευρώ από την οποία το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο αναμένεται να είναι 3,4 δισ. με την αποδοχή και μη ανταγωνιστικών προσφορών, όπως γίνεται συνήθως. Παράλληλα δημοπρατούνται έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας και αξίας 1 δισ. ευρώ και το Δημόσιο αναμένεται να δανειστεί με τη συγκεκριμένη δημοπρασία περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης