Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών μπαίνουν κανόνες στη διαδικασία μετατροπής των κινητήρων των Ι.Χ. σε διπλής καύσης, ώστε το όχημα να μπορεί να κινείται με συμβατικά καύσιμα αλλά και με φυσικό αέριο. Ουσιαστικά, θεσμοθετείται η διαδικασία μετατροπής με χρήση εγκεκριμένων εξαρτημάτων από κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη συσκευών αερίων καυσίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, για τα οχήματα που κινούνται με πεπιεσμένο φυσικό αέριο, αλλά και με υγραέριο, θα πραγματοποιείται έλεγχος διασκευασμένου κινητήρα από τα ΚΤΕΟ και σχετική αλλαγή άδειας. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το κόστος μετατροπής ενός συμβατικού κινητήρα σε κινητήρα φυσικού αερίου.

Εξοικονόμηση κόστους

Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο περίπου κατά 67% από τη βενζίνη και περίπου 33% από το πετρέλαιο κίνησης.

Τα σχέδια της ΔΕΠΑ για δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου πρατηρίων με φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, εκτιμάται ότι θα απομακρύνουν σταδιακά ολοένα και περισσότερους από τη βενζίνη και το πετρέλαιο. Σήμερα, παγκοσμίως κινούνται 11,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ στην Ευρώπη κυκλοφορούν πάνω από 1,5 εκατ. οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, ένα κιλό φυσικό αέριο κοστίζει 0,993 ευρώ, όταν ένα λίτρο βενζίνη κοστίζει κατά μέσο όρο 1,64€. Ο μοναδικός «αντίπαλος» του φυσικού αερίου είναι το υγραέριο που πωλείται προς περίπου 0,80 ευρώ το λίτρο.

Το κόστος μετατροπής ενός Ι.Χ. 1.600 κυβικών εκτιμάται ότι ξεκινά από 1.500 ευρώ, ωστόσο η απόσβεση των χρημάτων γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου έναν χρόνο). Στα μειονεκτήματα του εν λόγω καυσίμου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι απαιτείται πολύ περισσότερος χώρος για την τοποθέτηση συστήματος αεριοκίνησης, καθώς η εγκατάσταση περιλαμβάνει και τη φιάλη φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο επιτρέπει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους και στα φορτηγά. Για παράδειγμα, το κόστος της διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μετ’ επιστροφής, με το συγκεκριμένο καύσιμο έχει υπολογιστεί ότι δεν ξεπερνά τα 170 ευρώ.

Τέλος, στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνεται το γεγονός ότι δεν μπορεί να νοθευθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης