Η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά το 2013, εκτιμά στη μηνιαία του έκθεση ο Jim Oʼ Neill της Goldman Sachs, στην οποία εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ βλέπει ως ευχάριστη έκπληξη την Ιταλία.

Αναλυτικά, στην μηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία ο επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs προβλέπει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 θα κινηθεί με ρυθμό 3,6%, λίγο πάνω από το 3,5% που προβλέπει η πλειοψηφία των αναλυτών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, εκτιμά ότι αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο και επιτευχθεί αξιόπιστη συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό τους επόμενους μήνες, το 2013 μπορεί να ξεκινήσει ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και η αμερικανική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό ως και 2,3%.

Η παράταση των διαπραγματεύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα και μια τελική συμφωνία που δεν θα είναι «φιλική προς την ανάπτυξη», αποτελούν τις βασικές πηγές κινδύνου για «αρνητικές εκπλήξεις» στην αύξηση του αμερικάνικου ΑΕΠ.

Οριακή ανάπτυξη στην ευρωζώνη – Ευχάριστη έκπληξη η Ιταλία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ευρωζώνη, ο J. Oʼ Neill προβλέπει ότι παρά τα ανησυχητικά σημάδια για την επιβράδυνση στη Γερμανία και την παραμονή των PMI κάτω από το 50, η ανάπτυξη το 2013 και το 2014 θα διαμορφωθεί στο 0,2% και στο 1,5% αντίστοιχα.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην πεποίθηση ότι η επιβράδυνση στη Γερμανία θα είναι εξαιρετικά βραχύβια και ότι η Ιταλία θα αποτελέσει την θετική έκπληξη.

Όπως σημειώνει ο J. Oʼ Neill, παρόλο που η ύφεση στην Ιταλία συνεχίζεται, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιταλική οικονομία έχει αφήσει πίσω της το χαμηλότερο σημείο του υφεσιακού κύκλου.

Παράλληλα, προσθέτει ότι η πιθανότητα ενός ακραίου συμβάντος στην ζώνη του ευρώ έχει μειωθεί σημαντικά, κυρίως λόγω των δράσεων της ΕΚΤ, αλλά και επειδή οι χώρες της περιφέρειας έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στο μέτωπο των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Ανεβάζει στροφές η Κίνα

Ο κίνδυνος μιας «απότομης προσγείωσης» της κινεζικής οικονομίας έχει υποχωρήσει υπό το φως των καλύτερων οικονομικών στοιχείων, που δείχνουν αύξηση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες.

Ο J. OʼNeill εκτιμά ότι η οικονομία της Κίνας θα επιταχυνθεί το 2013 και το 2014, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 7,9% και 7,7% αντίστοιχα.

Ελκυστικές οι μετοχές σε Ευρώπη και BRICʼs

O επικεφαλής αναλυτής της G. Sachs κρίνει ως πιο ελκυστική επένδυση τις μετοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλές τιμές στις αγορές ομολόγων των ανεπτυγμένων οικονομιών είναι υποστηρικτικός παράγοντας για τις μετοχές.

Μεγαλύτερες ευκαιρίες παρουσιάζονται στις χρηματαγορές της Ευρώπης και των BRICʼs, ιδίως αν υπάρξουν θετικές εκπλήξεις στους ρυθμούς ανάπτυξης. Στις ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, οι μετοχές φαίνονται σχετικά ακριβές.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης