Σε ρεαλιστικές λύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό είναι ανοικτό.

«Πρέπει να υιοθετηθούν, με καθαρό τρόπο, το συντομότερο δυνατό. Το πρόσφατο παρελθόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέδειξε ότι η αναβλητικότητα και η διστακτικότητα δεν ήταν “σύμμαχοι” των λύσεων» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας κατά την ομιλία του στο Global Capital Forum «Greece: A solid investment destination».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε, δε, πως «το κόστος που κατέβαλε η ελληνική κοινωνία για να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της κατάστασης, αναμφίβολα, ήταν και είναι υψηλό».

«Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί με τόσο μεγάλο κόστος. Σήμερα, δεν ωφελεί να φλερτάρουμε με πισωγυρίσματα. Δεν ωφελεί να αναλώσουμε εθνική ενέργεια σε ομφαλοσκόπηση. Δεν ωφελεί να ρισκάρουμε με δοκιμές. Δεν ωφελεί να επιδοθούμε σε ανώριμες, θορυβώδεις τακτικές» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τους οκτώ βασικούς άξονες βιώσιμης ανάπτυξης για το 2014 και μετά. Αυτοί είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) η ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, επιτυγχάνοντας τη φορολόγησή του
2) η διασφάλιση της πιστής εφαρμογής των κανόνων και πρακτικών χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας
3) η δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους με την επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης
4) η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών
5) η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, ώστε να περιορισθεί το επίπεδο της φτώχειας που αντιμετωπίζει η χώρα
6) η αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ
7) η περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους
8) η διαμόρφωση των συνθηκών για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης