Το ιστορικό νησί του Σκορπιού αλλάζει χέρια. Το αγαπημένο καταπράσινο τοπίο του Αριστοτέλη Ωνάση θα το απολαμβάνει στο εξής ο Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από διαπραγματεύσεις, στις οποίες συμμετείχαν και δύο δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, ο Ρώσος κατέβαλε περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ και είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του νησιού.

Ποιος είναι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 47χρονος Ρώσος μεγιστάνας βρίσκεται στο top 80 της λίστας «Forbes» με περιουσία που ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, κατέχει το 10% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και διαθέτει μεγάλες καταθέσεις στη Μεγαλόνησο, οι οποίες ωστόσο υπέστησαν «κούρεμα».

Είναι ιδιοκτήτης της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali και της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος ολιγάρχης είχε εδώ και χρόνια ένα όνειρο, να αποκτήσει το θρυλικό νησί του Ωνάση.

Έπειτα από μια μεγάλη διαπραγμάτευση σε δικηγορικά και επιχειρηματικά γραφεία σε Κύπρο, Βρυξέλλες, Γενεύη και Λουξεμβούργο, ο Ριμπολόβλεφ κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Το παρασκήνιο της πώλησης

Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση του Σκορπιού, πληροφορίες θέλουν τον Ρώσο επιχειρηματία να έχει αγοράσει το νησί για κάτι παραπάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.


(Η εγγονή του Ωνάση πούλησε τον Σκορπιό)


(Κατά την πρώτη της επίσκεψη στον Σκορπιό)

 
(Πανοραμική φωτογραφία του Σκορπιού)

Η όλη, δε, διαδικασία κινήθηκε μέσω του πολύ γνωστού δικηγορικού γραφείου «Γιώργος Κωστακόπουλος και Συνεργάτες», το στέλεχος του οποίου Νίκος Κορογιαννάκης ταξίδεψε αρκετές φορές από τις Βρυξέλλες στη Γενεύη για να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Επιπλέον, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την εμπλοκή ενός πολύ γνωστού δικηγορικού ονόματος της Κύπρου, το οποίο βρέθηκε μάλιστα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Ο λόγος για τον δικηγόρο Ανδρέα Νεοκλέους, ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε τους Ολλανδούς για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Ο Νεοκλέους έχει επίσης δικηγορικό γραφείο στις Βρυξέλλες και, μάλιστα, κατά σύμπτωση στο ίδιο κτήριο με τον Κωστακόπουλο.

Το παρελθόν του νησιού

Η Χριστίνα αγαπούσε πολύ τον Σκορπιό και συνήθιζε να προσκαλεί όλη την παρέα της από το εξωτερικό και να διοργανώνει αξέχαστα πάρτι, τα οποία διαρκούσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην παραλία Ιστ Μπιτς (East Beach), που ήταν η «οικογενειακή» παραλία, το καλοκαίρι η παρέα διασκέδαζε με τα αξέχαστα beach party. Εκεί απολάμβανε το μπάνιο του και ο Αλέξανδρος. Η Τζάκι προτιμούσε να κολυμπάει μόνη στην πίσω πλευρά του νησιού, όπου τη συνέλαβε κάποτε ο φακός παπαράτσι ολόγυμνη και η συγκεκριμένη φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ωνάση!


(Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την Τζάκι Κένεντι)

Οι περίπατοι στα δρομάκια

Ο Ωνάσης λάτρευε τον Σκορπιό κυρίως για την ησυχία του και τη δυνατότητα που του προσέφερε να κάνει ανενόχλητος μοναχικούς περιπάτους στα πολλά δρομάκια του. Κάθε βράδυ, λίγο μετά τη δύση του ηλίου, ο Έλληνας μεγιστάνας απολάμβανε τη βόλτα του, θαύμαζε την ομορφιά του νησιού, τα υπέροχα δέντρα του, τα περισσότερα εκ των οποίων είχε μεταφέρει από το εξωτερικό. Όλοι γνώριζαν για τη συνήθειά του και κανείς δεν τον ενοχλούσε, ιδιαίτερα όταν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα και, κυρίως, μετά τον άδικο χαμό του Αλέξανδρου.

Το παρεκκλήσι

Από τον Σκορπιό δεν θα μπορούσε να λείπει ένα ιδιωτικό εκκλησάκι. Σήμερα, στον ίδιο χώρο, συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων, βρίσκονται οι τάφοι του Ωνάση, του Αλέξανδρου και της Χριστίνας. Μάλιστα, υπάρχει ρητός όρος στη διαθήκη του Έλληνα μεγιστάνα που αναφέρει πως δεν μπορούν να πουληθούν αυτά τα 30 στρέμματα, ακόμη κι αν το νησί άλλαζε ιδιοκτησία.

Η μετά Ωνάση εποχή

Ο Ριμπολόβλεφ μπορεί να έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την απόκτηση του πολυπόθητου νησιού, ωστόσο δεν θέλει να προχωρήσει σε τουριστική ή άλλου είδους ανάπτυξη. Πολλοί λένε ότι με τη νέα ιδιοκτησία, ο Σκορπιός θα γνωρίσει και πάλι ημέρες δόξας.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση – Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης