«Σήμερα η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την απονομή συντάξεων και εκκαθαρίζει τις εκκρεμότητες, ώστε να δούμε ποιες είναι ληξιπρόθεσμες και ποιες σε επίπεδο ωριμότητας, ώστε να καταβληθούν» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Όλες οι προηγούμενες χρηματοδοτήσεις στη χώρα ποτέ δε διατέθηκαν για την πληρωμή συντάξεων και αυτό συνέβαινε, γιατί τα στοιχεία ως προς την εκκρεμότητα των συντάξεων δε υπήρχαν με τρόπο, που να μπορούσε κανείς να εκτιμήσει ποιες είναι αυτές οι συντάξεις που εκκρεμούσαν και με ποιον τρόπο μπορούν να αποτυπωθούν με βεβαιότητα» εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πιστοποίηση του αριθμού των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων συντάξεων θα γίνει μετά από έλεγχο, τον οποίο εμείς είπαμε να τον κάνει το ελεγκτικό συνέδριο και αυτό συμβαίνει κι ενώ αυτό είναι σε εκτέλεση μίας συμφωνίας, ο κ. Βρούτσης το ανάγει σε δήθεν παρέμβαση του ελεγκτικού συνεδρίου για να συλλάβει την παρανομία. Τέτοια πράγματα λέει, δυστυχώς, συνεχώς η ΝΔ, όσο η χώρα προχωράει συνεχώς σε επιτεύγματα».

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε συντριπτική τη σύγκριση των στοιχείων για την έκδοση συντάξεων από τη σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με τα αποτελέσματα της κυβέρνησης της ΝΔ. «Μέχρι και το τέλος του Αυγούστου έχουμε καταβάλει συνολικά περισσότερες από 510.300 παροχές τη στιγμή που στις 31 Δεκεμβρίου 2014 υπήρχαν εκκρεμότητες σε 381.000 παροχές» είπε, εκτιμώντας ότι «μετά τον Δεκέμβριο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα καταβολής όλων των ληξιπρόθεσμων συντάξεων […] στο τέλος του έτους, το ρεκόρ θα είναι εντυπωσιακό στην έκδοση συντάξεων».
Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι σήμερα το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ είναι στα 188 εκατ. ευρώ, προβλέποντας ότι μπορεί να διπλασιαστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2018.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες καταβολής εφάπαξ επισήμανε: “Έχουμε καταβάλει πάνω από 57.000 εφάπαξ μέχρι τέλος του Αυγούστου 2017, όταν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μέχρι και τον Γενάρη του 2015 δεν είχε καταβληθεί κανένα εφάπαξ. Επί ενάμισι έτος δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα εφάπαξ”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς σχετικά με την εισπραξιμότητα των εισφορών των ασφαλισμένων ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «είναι κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς», παρατηρώντας ότι «αυτό δείχνει πρώτον ότι οι εισφορές είναι πιο προσιτές στην οικονομική δυνατότητα των εργαζομένων -έχουν συνδυαστεί με το καθαρό εισόδημά τους και όχι με αυθαίρετα κριτήρια- και δεύτερον ότι η πορεία της οικονομίας είναι καλύτερη».

Για τις παλαιότερες οφειλές εισφορών είπε ότι, ενώ η μηνιαία είσπραξη προϋπολογίστηκε σε 80 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο έφτασε στα 130 εκατ. ευρώ.

«Τα πράγματα έτσι όπως εξελίσσονται δείχνουν μία ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων προς την κοινωνική ασφάλιση και αυτό θα συνεχιστεί» προέβλεψε ο υφυπουργός και γνωστοποίησε πως εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΕΦΚΑ, που συνεδριάζει σήμερα, τη μεταφορά από τον Νοέμβριο του 2017 στο τέλος του Ιανουαρίου 2018, της ημερομηνίας πληρωμής εισφορών των δικηγόρων και γιατρών, «κάτι που θα δώσει δυνατότητα διατήρησης καλών ρυθμών στην πληρωμή εισφορών και από αυτές τις κατηγορίες ασφαλισμένων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης