Πρωτοφανή επιτυχία από συμμετοχή κόσμου είχε η διάλεξη που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας με θέμα «Ελληνική κρίση: Γιατί δεν υπάρχει κάτι τέτοιο (και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί)», που έδωσε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης. Η διάλεξη διοργανώθηκε από την Κοινότητα σε συνεργασία με το Research Unit for Public Culture του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Πάνω από 270 άτομα κατέκλυσαν τον τρίτο όροφο της Κοινότητας για να παρακολουθήσουν την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη. Τον καθηγητή Βαρουφάκη καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, λέγοντας ότι είναι μια ιστορική ημέρα για την Κοινότητα, καθώς επρόκειτο για την τελευταία εκδήλωση στο κοινοτικό κτίριο πριν κατεδαφιστεί σύντομα, για την ανέγερση του πολυώροφου κτιρίου που θα στεγάσει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη σειρά του ο διευθυντής του Research Unit for Public Culture του Πανεπιστημίου Μελβούρνης καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης προλόγισε τον καθηγητή Βαρουφάκη επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα με διεθνή προβολή στο χώρο της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Βαρουφάκης τόνισε ότι έχει ζήσει 12 χρόνια στην Αυστραλία και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της ομογένειας. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «ελληνική κρίση» και ανέφερε ως παράδειγμα την ύφεση του ’30 και το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκε ως ειδική κρίση της Τασμάνιας στην Αυστραλία ή του Οχάιο στις ΗΠΑ, αλλά ως παγκόσμια.

«Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει μια τρομακτική καταστροφή», τόνισε, με το λαό να υποφέρει φοβερά και μάλιστα για μια κατάσταση στην ευρωζώνη για την οποία δεν ευθύνεται. «Δεν υπάρχει ελληνική κρίση, αλλά ευρωπαϊκή κρίση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η λύση θα έρθει μόνο όταν αποφασίσει η Γερμανία τι θέλει να κάνει: «Να μείνει ή βγει από το ευρώ!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ανέλυσε πώς έχει δημιουργηθεί η κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες χώρες. Χαρακτήρισε τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα ως «αποτυχημένα». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Ιρλανδία, την οποία όλοι και ιδιαίτερα η Γερμανία, την επαινούσαν ως την «καλή» χώρα που εφαρμόζει κατά γράμμα τα μέτρα λιτότητας που της επιβάλλονταν. «Σήμερα η Ιρλανδία, η καλή, βρίσκεται χρεωκοπημένη στην ίδια θέση με την Ελλάδα» δήλωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ευρωζώνη έχει ιδρυθεί χωρίς γερές βάσεις και θεμέλια, επισημαίνοντας πως «αν το ευρώ καταρρεύσει θα καταποντίσει την παγκόσμια οικονομία».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις που γίνονται τις ημέρες αυτές στην Ελλάδα για τα νέα μέτρα, τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας «διαπραγματεύεται με την τρόικα περικοπές και μέτρα τα οποία τόσο ο ίδιος, όσο και οι εκπρόσωποι της τρόικας, ξέρουν πολύ καλά ότι θα χειροτερέψουν την κατάσταση και ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Αν σκοτώσεις την αγελάδα που παράγει το γάλα, δεν θα υπάρχει γάλα,» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία τα μέτρα.

Ο καθηγητής Βαρουφάκης απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων του κοινού, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη λήψης μέτρων σε επίπεδο ευρωζώνης, όπως τη δημιουργία ενός κεντρικού τραπεζικού συστήματος.

Στο τέλος της διάλεξης ο πρόεδρος της Κοινότητας ευχαρίστησε τον καθηγητή και του παρέδωσε αναμνηστικό δώρο, μια έκδοση για την ιστορία της Αυστραλίας του Τόμας Κενέλι.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης