Τη γέννηση ενός σπάνιου αρμαντίλλο κατέγραψε για πρώτη φορά ερασιτεχνική κάμερα στη Βραζιλία.

Οι ερευνητές που έχουν αναλάβει την παρατήρηση και τη μελέτη αυτού του σπάνιου θηλαστικού αντίκρισαν με έκπληξη τους να κάνει την εμφάνισή του ένα μικρούλι αρμαντίλλο πίσω ακριβώς από τη μητέρα του στη διάρκεια της νύχτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι εντυπωσιακή.

«Το να καταγράψουμε τη γέννηση ενός γιγαντιαίου αρμαντίλλο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε να κατανοήσουμε τη βιολογία και την αναπαραγωγή αυτού του αινιγματικού είδους προκειμένου να το προστατέψουμε», σημείωσε όλο χαρά ο ερευνητής Arnaud Desbiez, συντονιστής ενός Προγράμματος για τη Διάσωση του Γιγαντιαίου Αρμαντίλλο.

Η πανοπλία, το σεξ και το όνειρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αρμαντίλλο συναντάται σε διάφορες χώρες της Αμερικής και βασικό του χαρακτηριστικό αποτελεί η εξωτερική του εμφάνιση, η οποία παραπέμπει σε… πανοπλία!

Τα μπροστινά του πόδια έχουν τέσσερα δάχτυλα και τα πίσω πέντε, ενώ όλα διαθέτουν ισχυρά νύχια τα οποία εξυπηρετούν στο σκάψιμο. Καθώς η όρασή του είναι περιορισμένη, παραμένει κρυμμένο μέσα σε λακκούβες και μικρές στοές που κατασκευάζει το ίδιο μέσα στο χώμα, προκειμένου στη συνέχεια να κάνει την εμφάνισή του στη διάρκεια της νύχτας. Αν και το σχήμα του παραπέμπει σε δυσκίνητο ζώο, χαρακτηρίζεται από την ταχύτητά του καθώς και από τις εξαιρετικές κολυμβητικές του ικανότητες. Έχει διαπιστωθεί πως ένα αρμαντίλλο μπορεί να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια του νερού ακόμα και για έξι λεπτά.

Η διατροφή του αποτελείται κυρίως από έντομα, σκουλήκια και άλλα ασπόνδυλα ζώα, ενώ από το διαιτολόγιο δεν απουσιάζουν και μικρά ερπετά καθώς και αμφίβια.

Το αρμαντίλλο είναι ένα από τα ελάχιστα θηλαστικά που ζευγαρώνουν πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν ότι κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των ζώων τα οποία βλέπουν τα περισσότερα όνειρα.

Ένα αρμαντίλλο στο Ρίο

Υπάρχουν διάφορα είδη αρμαντίλλο ανά την αμερικανική ήπειρο τα οποία διαφέρουν κυρίως στο μέγεθος και σε ορισμένα χαρακτηριστικά της πανοπλίας τους.

Στο Τέξας αποτελεί το επίσημο σύμβολο της πολιτείας και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία μετά το καουμπόικο καπέλο και τις αγελάδες.

Παράλληλα έχει επιλεχθεί ως η μασκότ του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων Ποδοσφαίρου του 2014, το οποίο θα διεξαχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Τα αποκαλυπτήρια είχαν γίνει παρουσία του διάσημου ποδοσφαιριστή, Ronaldo, με το video που προβλήθηκε εκείνη την ημέρα να παρουσιάζει ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είδους που συναντάται σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το αρμαντίλλο της Βραζιλίας, όταν νιώσει ότι απειλείται, μαζεύει χέρια και πόδια, δημιουργώντας μια σφιχτή μπάλα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης:
Αποκαλύφθηκε η μασκότ για το Μουντιάλ 2014, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012, 12:36

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης