Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ρύπανση της παραλίας και του όρμου του Στρατωνίου Χαλκιδικής από βαρέα μέταλλα, συνέπεια της επί δεκαετιών απόρριψης των αποβλήτων του εργοστασίου εμπλουτισμού στη θάλασσα, μπροστά στο χωριό.

Το βίντεο που ανέβασε την Κυριακή ο χρήστης iosifsk στο youtube προσθέτει, κατά τους καταγγέλλοντες, άλλη μια επιστημονική απόδειξη της ρύπανσης από το εργοστάσιο του Στρατωνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατίθεται το βίντεο:

Η μελέτη «Ρύπανση από βαρέα μέταλλα του Στρυμονικού και του κόλπου της Ιερισσού, βόρειο Αιγαίο» των Νικολάου Σταμάτη, Δέσποινας Ιωαννίδου, Αχιλλέα Χριστοφορίδη και Εμμανουήλ Κουτράκη, που υποστηρίχθηκε από το Πρόγραμμα LIFE της ΕΕ και από τα Ελληνικά Υπουργεία Περιβάλλοντος και Γεωργίας, αναφέρει ως προς τα συμπεράσματά της:

H περιοχή με την υψηλότερη ρύπανση από μόλυβδο, ψευδάργυρο και χαλκό είναι ο βυθός κοντά στις εγκαταστάσεις φόρτωσης της μεταλλευτικής δραστηριότητας (εργοστάσιο επίπλευσης) στον όρμο του Στρατωνίου. Συγκεκριμένα η βορειοδυτική πλευρά του κόλπου της Ιερισσού είναι ένα από τα πλέον ρυπασμένα σε μόλυβδο και ψευδάργυρο παράκτια οικοσυστήματα στην ανατολική Μεσόγειο. Το χρώμιο και το νικέλιο και στους δυο κόλπους είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της διαβρωτικής δράσης του ποταμού Στρυμόνα καθώς και άλλων μικρότερων ποταμών που εκβάλλουν σε αυτούς τους κόλπους. Το αποτέλεσμα της παρούσας μελέτης εμφανίζει υψηλότερες περιεκτικότητες χαλκού και ψευδαργύρου στον κόλπο της Ιερισσού σε σχέση με προηγούμενες μελέτες. Στον Στρυμονικό κόλπο η παρούσα μελέτη καταδεικνύει χαμηλότερες περιεκτικότητες χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και νικελίου από αυτές που μετρήθηκαν σε προηγούμενη μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2001 και μπορείτε να την διαβάσετε στα αγγλικά εδώ.

Παρατίθενται οι χάρτες με τη χωρική κατανομή των μετάλλων μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού στα ιζήματα του βυθού:

Οι υψηλότερες τιμές και των τριών μετάλλων βρέθηκαν στο Σταθμό Δειγματοληψίας αρ. 33, μπροστά στη σκάλα φόρτωσης, γεγονός που υποδεικνύει σαφώς ως πηγή της ρύπανσης το μεταλλείο. Οι χαμηλότερες τιμές και για τα τρία μέταλλα είναι στην περιοχή της Ιερισσού, ενώ σχετικά αυξημένες τιμές μολύβδου και ψευδαργύρου εμφανίζονται στην Κομίτσα.

Πηγή: antigoldgreece.wordpress.com
Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης