«Φρένο» στην πρόθεση της κυβέρνησης, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς, να προχωρήσει σε νέες περικοπές κύριων επικουρικών συντάξεων από το 2019, βάζει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Με γνωμοδότησή της, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου θεωρεί ότι τυχόν νέες περικοπές στις συντάξεις δεν δικαιολογούνται και «ενδεχομένως» παραβιάζουν το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Όπως τονίζουν μάλιστα οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υπάρχουν στην αιτιολογική έκθεση επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν και να καθιστούν αναγκαίες και άλλες περικοπές συντάξεων οι οποίες μπορούν να μειωθούν έως και 18%. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων. Επικαλούνται δε παλαιότερες γνωμοδοτήσεις με τις οποίες είχαν και πάλι ταχθεί κατά των μειώσεων των συντάξεων.
   
Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019 με σκοπό να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από την περικοπή των «προσωπικών διαφορών» που έχουν σήμερα όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ αν δεν βγαίνουν οι προσδοκώμενοι στόχοι, θα υπάρξει και «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις Υπολογίζεται ότι περίπου 900.000 συντάξεις θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται σε δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης