Της Άντζελας Πεΐτση

Ένα από τα καίρια σημεία για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης αφορά στα εργασιακά θέματα. Μεταξύ των ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση είναι αυτά που αφορούν: πρώτον στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -δηλαδή στο αν και κατά πόσο θα επιστρέψουν οι κλαδικές συμβάσεις ως ευνοϊκότερες των επιχειρησιακών. Δεύτερον, αν η προ-έγκριση για τις ομαδικές απολύσεις θα εξακολουθήσει να παραμένει στο κράτος και, τρίτο, αν τελικά θα αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την αξιολόγηση αυτήν τη στιγμή τη διαχειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Τσακαλώτος. Παράλληλα κι από την πληροφόρηση που έχω, το Υπουργείο Εργασίας σε πρώτο πλάνο δεν διαπραγματεύεται απολύτως κανένα θέμα» δήλωσε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σε αποκλειστική του συνέντευξη στο zougla.gr.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει να αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων» ανέφερε και επεσήμανε: «Τα κομβικά, λοιπόν, αυτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση αποτελούν και τα ζητήματα που η κυβέρνηση τα χαρακτηρίζει ως ”κόκκινη γραμμή”».

«Επίσης, σας αναφέρω πως στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το ΔΝΤ δεν επιμένει να παρθεί κατ’ ανάγκη τώρα μία απόφαση, αλλά μπορεί να υπάρξει η ”περίφημη” υποσχετική, δηλαδή να δεσμευτεί η κυβέρνηση για μελλοντική λήψη μέτρων» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα αυτών των μέτρων, ο κ. Καρούζος υπογράμμισε: «Εάν υποθέσουμε πως η αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει επιστρέψει σε ύψος μισθών της δεκαετίας του 1980 -γιατί περίπου εκεί βρισκόμαστε σήμερα-, τότε για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 20 χρόνια, με την προϋπόθεση να υπάρξει ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθεί η εργασία».

Αξιολόγηση VS εργασιακά

Ο κ. Καρούζος σημείωσε πως πρέπει να αναλογιστεί η ελληνική πλευρά «ποιο» θα είναι το αντίστοιχο όφελος από τις «κόκκινες γραμμές» που υψώνει μπροστά στον «εθνικό όλεθρο», όπως τον χαρακτήρισε, που θα προκύψει εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση.

«Πρώτον: Ακόμα κι αν αυξηθεί αυτήν τη στιγμή το όριο των ομαδικών απολύσεων, που σας λέω δεν είναι αναγκαίο, αφορά περίπου μόλις σε ένα 3% των επιχειρήσεων της χώρας. Κατά την άποψή μου, ένα ζήτημα μείζονος σημασίας δεν μπορεί να τίθεται ως ”κόκκινη γραμμή” απέναντι στο κλείσιμο μιας αξιολόγησης. Κάτι που καταλαβαίνετε πως θα είχε επωφελέστερα αποτελέσματα για τη χώρα και την ύπαρξη της ελληνικής οικονομίας» επεσήμανε.

«Δεύτερον: Ακόμα και να επιμένει η κυβέρνηση στο να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις ως ευνοϊκότερες από τις επιχειρησιακές, αυτά τα απτά αποτελέσματα δεν θα τα δούμε, αν δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις που θα επιφέρουν νέες προσλήψεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι και με βάση επίσημες στατιστικές μελέτες εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα στη χώρας μας είναι κατά 21% η γραφειοκρατία, 19,8% η χρηματοδότηση, 11,6% η διαφθορά και μόλις 5,6% το εργασιακό κόστος» πρόσθεσε.

«Συμπερασματικά, λοιπόν, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση με πρόσχημα το εργασιακό, νομίζω πως θα είναι μία φάρσα. Τα ζητήματα που τίθενται αυτήν τη στιγμή ως ”κόκκινες γραμμές” από την κυβέρνηση στο εργασιακό σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να αποτελέσουν το ανάχωμα για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης. Άρα, θεωρώ πως θα αποτελέσει μία ”ψευδοπρόφαση”, που βεβαίως θα οδηγήσει σε ολέθρια αποτελέσματα τη χώρα μας» υπογράμμισε.

«Πολιτικό» το επιχείρημα Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο zougla.gr, o εργατολόγος απάντησε σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει σε επιχειρήσεις και εργαζομένους ένα ενδεχόμενο «Grexit», τοποθετήθηκε στο κατά πόσο κι αν πιστεύει πως υιοθετήθηκαν οι νέες κοινές αποφάσεις που υπέγραψαν οι κοινωνικοί φορείς για τη συνέχιση της χάραξης της εθνικής γραμμής στη βάση των αποφάσεων του 2014 με το ILO και σχολίασε την προαναγγελία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, πως ήρθε η ώρα να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβασιούχοι του Δημοσίου: «Δεν μπορεί να γίνει εφικτό, γιατί υπάρχει και συνταγματικό κόλλημα. Μάλλον το αξιολογώ ως ένα πολιτικό επιχείρημα, παρά ως νομική και πραγματική δυνατότητα» παρατήρησε.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Καρούζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης