«Σημαντικά βήματα» έχουν γίνει από την Ελλάδα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Βοστόνη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Fletcher School of Law and Diplomacy» του Πανεπιστημίου Tufts, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο κ. Κικίλιας ανέπτυξε το θέμα «Η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας» και ειδικότερα πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες εκφάνσεις και τις νέες αναδυόμενες απειλές στον 21ο αιώνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι:

– Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της ασφάλειας έχουν διασυνοριακό και διατομεακό χαρακτήρα.

– Κανένα κράτος- μέλος (της ΕΕ) δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνο του απειλές εθνικής ασφάλειας οι οποίες ανησυχούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας. Και εδώ εδράζεται η αξία της συνεργασίας των θεσμικών Οργάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους επιθυμούν να γίνουν περισσότερα σε επίπεδο EE για την διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας 

– Η Ελλάδα, κατά την τελευταία δεκαετία, είναι αποδέκτης έντονων παράνομων μεταναστευτικών ροών (εντοπισμοί και συλλήψεις που υπερβαίνουν το ένα εκατ. άτομα), φαινόμενο ιστορικά πρωτοφανές παγκοσμίως, που ξεπερνά τις δυνατότητες διαχείρισής του από τις υφιστάμενες εθνικές δομές και υπηρεσίες παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις συνεχείς βελτιώσεις που εισάγονται.

– Η παράνομη μετανάστευση εμφανίζεται ως ένας σημαντικός παράγοντας κοινωνικής αποσταθεροποίησης και παρέκκλισης από τον κεντρικό εθνικό στόχο, της οικονομικής ανάπτυξης, στο βαθμό που συντελεί στη δημιουργία περιοχών φτώχειας και παρανομίας, και επιβαρύνει τον δημοσιονομικό της προϋπολογισμό λόγω των απαιτήσεων ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.

 Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Β. Κικίλια με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014, 01:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης