Λάδι στη φωτιά, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε με τις δηλώσεις του σχετικά με τη Γενοκτονία τον Ποντίων, ρίχνει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για «στερεότυπα που αναζωπυρώνουν τον εθνικιστικό λόγο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέες ανιστόρητες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας αναζωπυρώνουν τη θύελλα αντιδράσεωνΜιλώντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «συνεχώς μπροστά μας ορθώνονται παλαιότερα αλλά και νέα στερεότυπα που έχουν κρατήσει τη χώρα μας σε μια ζώνη χαμένων ευκαιριών».

«Τέτοια, με μια αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου τα ζούμε καθημερινά δυστυχώς ως -υποτίθεται- παρηγορητικό λόγο στις στιγμές της κρίσης», πρόσθεσε.

«Ευπρόσδεκτες» στην Τουρκία οι δηλώσεις Φίλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου έφτασαν, εξάλλου, οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη περί… ανυπαρξίας της Γενοκτονίας.

Η τουρκική εφημερίδα Sabah, σε δημοσίευμα που φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για «γενναία παραδοχή» εκ μέρους του υπουργού Παιδείας.

Παράλληλα, δεν απουσιάζουν οι αναφορές στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των Ποντιακών Ενώσεων.

Διακριτική κάλυψη από το Μαξίμου

Tο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε κατηγορηματικό… Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, διαρρέουν κυβερνητικές πηγές στην προσπάθεια να σώσουν ό,τι σώζεται.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για εθνοκάθαρση και όχι γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και η χρονική συγκυρία που έγινε, έχουν προκαλέσει αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο που δέχεται πυρά για τον υπουργό, την ώρα που δίνει αγώνα στο εσωτερικό και διεθνές επίπεδο για τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα της χώρας.

Λαϊκισμό καταγγέλλει ο Σκουρλέτης

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης… έριξε το φταίξιμο στα «συστημικά ΜΜΕ», καταγγέλλοντας λαϊκισμό.

«Η είδηση δεν είναι οι δηλώσεις του κ. Φίλη. Η είδηση είναι η πατριδοκαπηλία και η στημένη επιχείρηση στοχοποίησης όχι μόνο του κ. Φίλη, αλλά όλων των υπουργών. Μια επιχείρηση στοχοποίησης με την βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ. Η κυβέρνηση αντέχει και έχει πάρει θέση. Πάψτε να παίζετε επικίνδυνα παιχνίδια. Ο λαϊκισμός έχει τα όριά του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θύελλα αντιδράσεων

Οι αντιδράσεις όμως συνεχίζονται με την ίδια σφοδρότητα από πολιτικά κόμματα, ενώσεις των απανταχού Ποντίων, ιστορικούς, πανεπιστημιακούς, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες, που ζητούν επίμονα την αποπομπή του Νίκου Φίλη.

Ευθεία προσβολή της ιστορικής μνήμης αλλά και της υπόστασης της κοινωνίας χαρακτηρίζει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα η Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας.

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων διαμηνύει ότι «δεν θα ανεχθεί παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν όσο ψηλά και αν βρίσκεται» και ζητά την παραίτηση του υπουργού αν δεν ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

Στη Βουλή η δήλωση Φίλη έγινε αφορμή σφοδρής αντιπαράθεσης, με τον υπουργό Παιδείας να συγκεντρώνει τα διακομματικά πυρά. Η αφορμή δόθηκε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς δήλωσε ότι οι ποντιακής καταγωγής βουλευτές της ΧΑ θα καταθέσουν μήνυση κατά του Νίκου Φίλη.

Σε έντονο ύφος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση της Γενοκτονίας και ότι η ελληνική βουλή δεν ανέχεται «φασιστικά μορφώματα να υπερασπίζονται τους Έλληνες του Πόντου».

Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος κράτησε σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας αλλά προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες χαρακτήρισε μεμπτό να βάλλεται ο επιστημονικός διάλογος και έκανε λόγο για υπερβολικές αντιδράσεις.

Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση αν υιοθετεί την άποψη Φίλη ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Σκρέκας ενώ ο Γιάννης Λοβέρδος ζήτησε ψηφοφορία από τη Βουλή για το θέμα.

Ο Χάρης Θεοχάρης από το ΠΟΤΑΜΙ αποδοκίμασε τις δηλώσεις τονίζοντας ότι ο Ελληνισμός του Πόντου δεν χρειάζεται προστάτες, ενώ για «ανατριχίλα» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Εκτός ύλης» η Γενοκτονία

Για «αναιτιολόγητη εξαίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη φετινή εξεταστέα-διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου» κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ερώτηση που κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή, προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι με Υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουνίου μεταβλήθηκε το περιεχόμενό της εξεταστέας-διδακτέας ύλης για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, επιφέροντας, για πρώτη φορά, σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Κυριότερη των αλλαγών αυτών αποτελεί η «αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη» αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του «Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ό αιώνα», «στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης