Toυ Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειρότερο σενάριο επαληθεύτηκε στο Παρίσι: Η Τρόικα, εμφανίστηκε αμετακίνητη στις θέσεις που έθεσε τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα το χάσμα των δύο πλευρών να παραμείνει αγεφύρωτο, να μην υπάρξει συμφωνία –παρά τις επιμέρους συγκλίσεις– και πλέον να αρχίζει να συζητείται έντονα το plan B για τη χώρα.


Oρατό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης (με τεχνητό τρόπο) της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης παράλληλα με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επεκράτησε, είναι το γεγονός ότι Κλάους Μαζούχ (ΔΝΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΕΚΤ) αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις, ενώ Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), μίλησε απλώς για «μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση και θα συνεχίσουμε», αποφεύγοντας να προσδιορίσει πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως η τρόικα θα εκδώσει ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Παρίσι.

Όπως όλα δείχνουν, λύση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να υπάρξει, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί σε πολιτική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του ίδιου μηνός.
Εφόσον υπάρξει κάποια πρόοδος, το Eurogroup θα αποφασίσει αν θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση πριν τις 18 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τούτων δοθέντων, συζητείται πλέον ως ορατό ενδεχόμενο η επέκταση (με τεχνητό τρόπο) της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης παράλληλα με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) που θα αποτελέσει την ασπίδα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική αφενός, πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αφετέρου πρέπει να συμφωνηθεί στις λεπτομέρειές της καθώς δεν είναι απλή η τεχνική διαδικασία, ενώ πρέπει να το ζητήσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Επί δύο ημέρες (χθες μάλιστα η σύσκεψη διήρκεσε 14 ώρες μέχρι τις 5 τα χαράματα!) ο Γκίκας Χαρδούβελης και η υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία, επιχειρούσε να πείσει τους εκπροσώπους των πιστωτών μας να δώσουν το «πράσινο φως» για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του τελευταίου σκέλους του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Πλην όμως στο κενό, αφού τελική συμφωνία δεν επετεύχθη. Βασικό θέμα της σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν το δημοσιονομικό κενό το οποίο (κυρίως με την πίεση του ΔΝΤ) η τρόικα ανεβάζει στα 2,5-3 δις ευρώ. «Αυτό ήταν το νούμερο 1 θέμα, υπήρξε σημαντική σύγκλιση σε αυτό χωρίς όμως να τελειώσει οριστικά, γεφυρώθηκε μεγάλο μέρος του χάσματος, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό» παραδέχονταν αμέσως μετά το «ναυάγιο» πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Για να «χρυσώσουν το χάπι», οι ίδιες πηγές, υποστήριζαν ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και σύγκλιση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού.

«Καταφέραμε πάρα πολλά, επετεύχθη σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα, σε άλλα περισσότερο και σε άλλα λιγότερο» έλεγαν κάνοντας λόγο για «ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση».

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώναν πως «η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς ένα μέρος της διαπραγμάτευσης δεν γίνεται εντός της χώρας αλλά εξ’ αποστάσεως, γι’ αυτό είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρεθήκαμε κι ο καθένας παρουσίασε τη δική του πλευρά».Παρά την μαραθώνια διήμερη διαβούλευση, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

«Θα γίνει σύντομα γνωστό» έλεγαν μόνο συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Γκίκας Χαρδούβελης επέμεινε στην πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης το 2015, τον οποίο εκτιμά στο 2,9% αλλά η τρόικα τον αμφισβητεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα έσοδα από νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων και από τον ΕΝΦΙΑ είναι καλύτερη από αυτή που εκτιμά η τρόικα.

Όπως όλα δείχνουν το Euroworking Group της Πέμπτης, στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, θεωρείται εξίσου κρίσιμο.

Νέο ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου το πρωί της Πέμπτης

Για της 10:00 το πρωί της Πέμπτης προγραμματίστηκε το νέο ραντεβού μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των συνομιλιών της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης