Σε δοκιμασμένες λύσεις στα «βαριά» υπουργεία με πρόσωπα γνωστά προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βασικός κορμός αναμένεται να είναι πάνω-κάτω ίδιος με εκείνον της επτάμηνης διακυβέρνησης, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει μία συμπαγής, υπεύθυνη ομάδα που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Βούληση του πρωθυπουργού, όπως είχε δηλώσει και προεκλογικά, είναι μία κυβέρνηση στην οποία να συμμετέχουν και εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες. 

Ξεκινώντας από τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως «alter ego» του πρωθυπουργού, δεδομένη είναι η παραμονή των Νίκου Παππά και Αλέκου Φλαμπουράρη στο Επικρατείας, με διακριτούς ρόλους και ευθύνες.

Πίστωση χρόνου δεν υπάρχει, καθώς οι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Προτεραιότητα, λοιπόν, αποτελεί το οικονομικό στίγμα που θα δοθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αποτελεί μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στην Ευρώπη. Ο ίδιος ωστόσο, σε δηλώσεις του πριν από τις εκλογές, αναφερόταν συχνά στο γεγονός ότι δεν μπορούσε να λειάνει τα σκληρά μέτρα.

Τώρα, μπορεί να έχει μια ευκαιρία, σε συνεργασία και με τον Γιώργο Χουλιαράκη, να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς αμφότεροι έχουν γνώση των πιέσεων που θα ασκηθούν από την Ευρώπη.

Επίσης, γνωρίζουν τους χειρισμούς που είναι οι πλέον κατάλληλοι και παράλληλα, στο εσωτερικό της χώρας, ξέρουν τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας. 

Ο Γιώργος Χουλιαράκης θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ρόλο συντονιστή στην υλοποίηση των δράσεων της συμφωνίας, της οποίας άλλωστε είναι πρωτεργάτης. Βρίσκεται στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα και μιλά απευθείας με Βρυξέλλες.

Σίγουροι για τις θέσεις των αναπληρωτών στο Υπουργείο Οικονομίας φέρονται ο Δημήτρης Μάρδας και ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος είναι γνώστης της αγοράς, καθώς προέρχεται από τον χώρο των εφοριακών.

Παράλληλα, βέβαιη θεωρείται και η συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Το ενδεχόμενο της συμμετοχής του Γιάννη Δραγασάκη στο οικονομικό επιτελείο είναι ανοιχτό. Πρόσωπο εγνωσμένου κύρους με ειδικό πολιτικό βάρος, ο αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης φέρεται να μην επιθυμεί τη θέση του προέδρου της Βουλής.

Επικρατέστερος να προταθεί στη θέση του προέδρου της Βουλής εμφανίζεται ο Νίκος Βούτσης.

O Πάνος Σκουρλέτης θα κατευθυνθεί είτε στο υπουργείο Ενέργειας είτε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας «κλείδωσε» με δύο γιατρούς: Tον κ. Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή Ρεθύμνου, να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο και τον βουλευτή Χανίων κ. Παύλο Πολάκη να είναι αναπληρωτής

Τελευταίες διαρροές κάνουν λόγο για ανάληψη του υπουργείου Παιδείας από τον Νίκο Φίλη και την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού (σ.σ.: την οποία κατείχε προηγουμένως ο Νίκος Ξυδάκης). Ωστόσο αργότερα το βράδυ της Τρίτης πληροφορίες του zougla.gr ανέφεραν ότι υφυπουργός Πολιτισμού εξετάζεται να αναλάβει ο Κώστας Ζουράρις.

Η παρουσία του Γιάννη Πανούση είναι αμφίβολη. Ήταν και παραμένει προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τον θέλει στο ίδιο πόστο, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρέπει όμως να παρακαμφθούν διαφωνίες μέσα στο κόμμα, καθώς ο Γιάννης Πανούσης είχε πυροδοτήσει με πράξεις και έργα κατά τη θητεία του αντιδράσεις. Παρουσία στο συγκεκριμένο υπουργείο έχουν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 

Η εμπειρία του Παναγιώτη Νικολούδη κάνει σίγουρη την παραμονή του ως υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για θέματα διαφθοράς. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην πάταξη κάθε είδους διαπλοκής και ο Παναγιώτης Νικολούδης έχει, όπως εκτιμάται στο Μαξίμου, την ικανότητα να κυνηγήσει το μαύρο χρήμα, εντοπίζοντας τα ίχνη του και εκτός Ελλάδας.

Ως προς τα υπόλοιπα υπουργεία, αναμένεται η παραμονή του Νίκου Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών, του Νίκου Παρασκευόπουλου στο Δικαιοσύνης, του Γιώργου Κατρούγκαλου στο Εργασίας, του Χρήστου Σπίρτζη στο Υποδομών, ενώ πιθανή ακούγεται η είσοδος στην κυβέρνηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πιθανόν στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Από τους ΑΝΕΛ παραμένει στο Υπουργείο Άμυνας ο Πάνος Καμμένος, η Έλενα Κουντουρά στο Τουρισμού, ενώ βεβαία θεωρείται και η τοποθέτηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης .

Ειδικότερα, πληροφορίες του zougla.gr, αναφέρουν ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου πρόκειται να αναλάβει έξι χαρτοφυλάκια: Ο Δημήτρης Καμμένος είναι πιθανό να αναλάβει θέση υφυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ για υφυπουργός «πηγαίνει» και ο Νίκος Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ.

Απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσημη ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος το οποίο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινωθεί σε λίγη ώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης