Στην ανάγκη να τεθούν ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρώπη διανύει μια δύσκολη περίοδο, με πολλές, πολυποίκιλες και πολυσύνθετες προκλήσεις, σε πολλά διαφορετικά πεδία και μέτωπα. Στο πεδίο της οικονομίας, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτές, οφείλει να προωθήσει, παράλληλα με τη δημοσιονομική πειθαρχία, πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Και αυτό γιατί η δημοσιονομική πειθαρχία, αν και αναγκαία, δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση και τη διασφάλιση της ευημερίας για όλους τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει οι αποφάσεις για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών για μια Ευρώπη της ισορροπίας και της αλληλεγγύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον λόγο αυτό, εκτός της υλοποίησης ενός συνεκτικού πλέγματος διαρθρωτικών αλλαγών, απαιτείται η διαμόρφωση και εφαρμογή υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν και τον οικονομικό κύκλο. Όπως άλλωστε αναφέρει και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, έμφαση θα πρέπει να δίνεται στο διαρθρωτικό αποτέλεσμα, δηλαδή στο κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο, συνεκτιμώντας την πιθανή οικονομική κάμψη σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος-μέλος.

Με αυτό το κριτήριο, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, από το 2013. Και αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, θέτοντας ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Παράλληλα όμως, απαιτείται η υλοποίηση του κατάλληλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δαπανών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης