Με άγριες διαθέσεις ξεκίνησε το «κουαρτέτο» τις επαφές του στην Αθήνα για να αξιολογήσει την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «σιδηρά κυρία» Ρουμάνα Ντέλι Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζαμαρόλι (ESM) είναι το περίφημο «κουαρτέτο» που βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ενώπιος ενωπίω με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο ξενοδοχείο Ηilton.

H πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 09.00 το πρωί και εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επί τάπητος τέθηκε ο συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος.

Εξερχόμενος από το ξενοδοχείο, ο κ. Τσακαλώτος πάντως διευκρίνισε πως επρόκειτο για «πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είσοδος του κ. Τσακαλώτου στο Hilton:

Σε δηλώσεις του κατά την είσοδό του στο κεντρικό ξενοδοχείο, ο κ. Φλαμπουράρης, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το εάν η συνάντηση συνδέεται με την αναβολή του προγραμματισμένου EuroWorking Group, απάντησε: «Δεν πιστεύω να συνδέεται, δεν μπορώ να πω τίποτα». Τόνισε, ωστόσο, πως θα έχει καλύτερη εικόνα μετά τις συνομιλίες:

Στο δεύτερο ραντεβού με τους θεσμούς, που θα γίνει σήμερα στις 18.00, θα λάβουν μέρος και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Τ. Αλεξιάδης.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον «κομψό» τίτλο του «Οικονομικές/δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία».

Ωστόσο, η πραγματικότητα θα είναι πιο σκληρή. Στο τραπέζι θα πέσουν τα ανοικτά ζητήματα, όπως η «λύση» που έδωσε η κυβέρνηση με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, με την οποία δεν είναι γνωστό αν θα συμφωνήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Τα «κόκκινα» δάνεια -που συνδέονται αναπόφευκτα με την κρίσιμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- θα είναι το δεύτερο ακανθώδες θέμα που θα συζητήσουν οι Έλληνες υπουργοί με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Τα μείζονα ζητήματα θα πρέπει να έχουν λυθεί μέχρι τέλος του χρόνου, αλλιώς καραδοκεί το bail in – ήτοι το κούρεμα καταθέσεων ιδιωτών άνω των 100.000 ευρώ.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ένα επίσης κρίσιμο θέμα, καθώς οι δανειστές απαιτούν να αρθεί, εάν η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ. Η κυβέρνηση αμύνεται και αντιπροτείνει τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των δανείων. Το εν λόγω ζήτημα θα πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Η «βόμβα» του Ασφαλιστικού θα πέσει επίσης στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί ισοδύναμα ύψους 3 δισ. 350 εκατ. ευρώ.

Από τη λύση που φάνηκε να δίδεται για το θέμα του ΦΠΑ, μετά τη μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια, τα ισοδύναμα είναι περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ για την Υγεία αποφέρει ισοδύναμα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Άλλα 100 εκατ. απαιτούνται για το θέμα της φορολογίας των αγροτών, αλλιώς θα αυξηθεί από το 13% στο 20%.

Περίπου 200 εκατ. ευρώ θα αναζητηθούν από άλλες πηγές, ως εναλλακτική φόρμουλα για την απόσυρση της διάταξης για τα ενοίκια.

Για να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ απαιτούνται ισοδύναμα μισού δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 350 εκατ. ευρώ πρέπει να βρεθούν για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σημειώνεται ότι η ενσωμάτωση των επικουρικών στις κύριες συντάξεις έχει ήδη προαναγγελθεί.

Τέλος, 2 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης