«Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ δεν είναι άλλες από τις προτεραιότητες όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Όλους τους Ευρωπαίους πολίτες απασχολεί η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η δεύτερη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης, με βασικό θέμα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η τρίτη αφορά τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την κατανομή των βαρών μεταξύ συνοριακών και παράκτιων χωρών και άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς και η κινητικότητα εντός της ΕΕ. Η τέταρτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας αφορά την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, ιδίως τη Μεσογειακή, που ξεκινά από την αλιεία, το περιβάλλον και την προστασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φτάνει στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Η ένταξη της Σερβίας είναι σημαντική και για το Κόσοβο

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ, η οποία όπως είπε, είναι σημαντική όχι μόνο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, αλλά και του Κοσόβου.

Η Ελληνική Προεδρία θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τα Σκόπια

Σχετικά με την ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία θα εφαρμόσει όσα περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα Σκόπια και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, η οποία σέβεται τη διαδικασία των Η.Ε., αποδέχεται το ρόλο του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς και αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρόβλημα της ΠΓΔΜ δεν είναι το όνομα, αλλά η συμμόρφωσή της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καινοφανές σημείο είναι ότι το ΔΝΤ συμμετέχει σε μία ενδοευρωπαϊκή διαδικασία

Ερωτηθείς για το ρόλο της Τρόικας, ο Ευ.Βενιζέλος σχολίασε ότι το καινοφανές στοιχείο είναι ότι το ΔΝΤ μετέχει σε μία διαδικασία που είναι ενδοευρωπαϊκή, επειδή όταν ξέσπασε η κρίση, δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι μηχανισμοί διαχείρισης. Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζήτησαν να έρθει το ΔΝΤ για να συμβάλει στη διαχείριση της κρίσης και εκφράζοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τη δυσπιστία τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ευ.Βενιζέλος παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει αλλαγή του θεσμικού ρόλου της ΕΚΤ, η οποία σήμερα, εκτός του θεσμικού της ρόλου, ασχολείται με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών πολιτικών κάποιων κρατών-μελών. Συνεχίζοντας ο Ευάγγ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι για την Ελλάδα δεν υπήρχε άλλη καλύτερη προσφερόμενη λύση. «Για εμάς δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον από την Ευρώπη, τους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Το δάνειο είναι πάρα πολύ μεγάλο 240 δισ. ευρώ, αλλά χωρίς αυτό θα είχαμε άτακτη χρεοκοπία και κατάρρευση. Έπρεπε να το αποφύγουμε και να πάμε σε συντεταγμένη λύση», δήλωσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «παρά τα λάθη των σχεδιαστών του προγράμματος και τις δυσκολίες στην εφαρμογή του, έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που δεν έχει κοστίσει στον Ευρωπαίο φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις δε θα καταπέσουν». Κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί και το χρέος έχει αναδιαρθρωθεί».

«Yπάρχει μομέντουμ στο Κυπριακό;»

Ο Ευ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στους ευρωβουλευτές, έκανε αναφορά στο Κυπριακό, όπου διερωτήθηκε: «υπάρχει μομέντουμ στο Κυπριακό;».

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «ναι υπάρχει εάν υπάρχει μομέντουμ στην Τουρκία». «Ο κρίσιμος παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και αυτό δεν το λέω εγώ, δεν το λέει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δεν το λέει η ελληνική κυβέρνηση, το λέει η σταθερή νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θεωρεί ότι τον έλεγχο στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τον ασκεί η Τουρκία», είπε, προσθέτοντας ότι εναντίον της Άγκυρας ασκούνται οι ατομικές προσφυγές όποιου θίγονται τα δικαιώματά του και καταφεύγει στο δικαστήριο του Στρασβούργου.

«Άρα η θέση της Τουρκίας είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας (την ελληνική) ή οποιουδήποτε άλλου κράτους», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, ο διάλογος γίνεται σήμερα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά βασίζεται σε ορισμένες αρχές. «Ο κ. Νταβούτογλου κι εγώ συμφωνήσαμε η Αθήνα να δεχθεί το διαπραγματευτή της Τ/κ κοινότητας που είναι θεσμική οντότητα του κυπριακού συντάγματος του 1960 και η Άγκυρα να δεχθεί το διαπραγματευτή της Ε/κ κοινότητας, αλλά αυτό θα γίνει αφού συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο ηγετών των κοινοτήτων και ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Οι προϋποθέσεις είναι αυτονόητες, είπε, πρόκειται για «το σεβασμό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τρεις αρχές που διέπουν κάθε ομοσπονδιακό κράτος: ενιαία νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία, ενιαία ιθαγένεια και όλα να γίνουν δεκτά με δημοψήφισμα, γιατί εάν δεν ψηφίσει ο κυπριακός λαός δεν υπάρχει λύση, θα πρέπει να πάμε σε μια λύση που θα μπορεί να γίνει δεκτή με δημοψήφισμα επί τη βάση των αρχών της αυτοδιάθεσης, που έχουν γίνει δεκτές από το 2003, από τον ίδιο τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε.

Δεν πρέπει να διαφανεί διαφωνία ΕΕ-ΟΗΕ στο θέμα της Συρίας

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε εντύπωση διαφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες της επικείμενης Διάσκεψης της Γενεύης για τη Συρία (Γενεύη 2). Ο κ.Βενιζέλος επισήμανε επίσης την ανάγκη να συνεχισθεί, μέχρι την τελευταία στιγμή, η πίεση προς τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, προκειμένου να μετάσχει ουσιαστικά στη Διάσκεψη.

Για την Αίγυπτο απαιτείται ένα «συναινετικό» πλαίσιο

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει έκτακτη και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα πραγματικά «συναινετικό» (inclusive) πλαίσιο. Σημείωσε επίσης ότι δεν αρκεί προφανώς η έγκριση του νέου Συντάγματος με το πρόσφατο δημοψήφισμα, αυτό όμως, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα. Όπως ανέφερε, τέλος, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει προς τον αιγυπτιακό λαό και την κυβέρνηση ένα μήνυμα ενθάρρυνσης της πορείας της χώρας προς τη θεσμική ομαλότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης