Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

«Η καθυστέρηση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κακό σχεδιασμό και στην ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτά τα κονδύλια στερούνται από την αγορά σε μία εποχή που η ρευστότητα είναι αναγκαία» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης, βουλευτής ΝΔ Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr.

Παράλληλα εξήγησε: «Το ζήτημα δεν είναι να φαίνεται μόνον στα χαρτιά, η απορρόφηση των κονδυλίων. Εστιάζεται κυρίως στο «πως» μπορούμε να διοχετεύσουμε στην αγορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία θα δημιουργήσουν «βιώσιμες» θέσεις εργασίας» και τονίζοντας χαρακτηριστικά, είπε: «Στόχος μας, πρέπει να είναι στο πως θα δημιουργήσουμε μακροχρόνιες θέσεις εργασίας και όχι συμβάσεις «8μηνες» ή «10μηνες». Σας αναφέρω χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Δήμας, «πως ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, για το 2016, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους, ήταν να απορροφήσει η κυβέρνηση 2,28 δις ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντί γι’ αυτό το ποσό, η κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου, έβγαλε μία «πανηγυρική» ανακοίνωση, αναφέροντας πως η απορρόφηση έφτασε στο 1,6 δις ευρώ. Ουσιαστικά μιλάμε για μείωση στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά 30%. Επίσης, θέλω να επισημάνω πως χρήματα που έχουν μπει στην πραγματική οικονομία, είναι κατά πολύ λιγότερα από τα 1,6 δις ευρώ» παρατήρησε.

Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση του προγράμματος για το ΕΣΠΑ

Έκρηξη στο κλείσιμο των επιχειρήσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΓΕ.ΜΗ. μόνον στο πρώτο τρίμηνο του 2017, έκλεισαν περισσότερες από 8.500 χιλιάδες επιχειρήσεις, ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ και παρατήρησε: «Δυστυχώς αυτή η τάση συνεχίζεται από το 2016. Μάλιστα, ήταν η πρώτη χρονιά που έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις από εκείνες που έκαναν έναρξη επαγγέλματος. Ενώ παράλληλα, υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης των επιχειρήσεων στο εξωτερικό».

«Ταυτόχρονα, μεγαλώνει το πρόβλημα που ένας στους δύο φορολογούμενος χρωστάει στο δημόσιο. Ενώ, κυρίως, το δημόσιο έχει καταντήσει να είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης και κακοπληρωτής στην αγορά», είπε ο κ. Δήμας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Και υπογράμμισε: «Άρα όταν υπάρχουν τόσο έντονα προβλήματα, θα έπρεπε να ήταν ως πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, το να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στην αγορά από τα ΕΣΠΑ».

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υπεραπόδοση των εσόδων και το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, αν όμως υπολογίσει κάποιος και τις οφειλές του κράτους, τότε «αυτό» εξαφανίζεται. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπήρχε αν πράγματι το κράτος πλήρωνε τις υποχρεώσεις του. Όχι μόνον το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του αλλά ο κ. Τσίπρας, έχει υπερδιπλασιάσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες, σε σχέση με το τι παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο βουλευτής ΝΔ Κορινθίας.

«Το κράτος έχει μία πολιτική επί ημερών Τσίπρα-Καμμένου (που έχει να κάνει με τη γνωστή λαϊκή ρήση) «μονά – ζυγά δικά του». Δηλαδή, από τη μία συνεχίζει σε ρυθμό ρεκόρ τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς των πολιτών και την ίδια στιγμή έχει καταντήσει ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής. Άρα το κράτος εισπράττει με αναγκαστικά μέσα, όπως είναι οι κατασχέσεις ενώ την ίδια στιγμή, δεν πληρώνει τις δικές του, υποχρεώσεις» είπε χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα επικριτική γλώσσα, κατά της κυβέρνησης.

«Δημιουργείται μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τα νέα μέτρα που αφορούν στους φόρους και στις ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 9 δις €, ήδη έχουν επιβληθεί. Αυτά, έχουν οδηγήσει «απλώς» σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο, που αγγίζει τα 100 δις ευρώ. Το ποσό αυτό μεταφράζεται στο «πάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας», με αποτέλεσμα ένας στους δύο να χρωστάει», εξήγησε και ξεκαθάρισε: «Αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε είναι μία αλλαγή στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογίας, μέσα στο πλαίσιο του δυνατού και την ίδια στιγμή να υπάρξει κάποια παράλληλη, μείωση «κάποιων» κρατικών δαπανών».

«Αντιλαμβάνομαι πως το να μειώσεις τις κρατικές δαπάνες είναι μία δύσκολη απόφαση, αλλά» όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ «ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις ν’ αναγεννηθεί η ελληνική οικονομία είναι από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τους ιδιώτες».

Τέλος ο κ. Δήμας, εξήγησε το γιατί το κόμμα του, δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νέα μέτρα που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Δήμα στο zougla.gr:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης