Φίλιπ Τσιάρας

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Ιθάκη στην Τροία

Στο πλαίσιο του πολιτισμικού δρώμενου «Επιστροφή στην Ιθάκη»

Μια ατομική έκθεση με πίνακες ζωγραφικής και σχέδια από τον διεθνή καλλιτέχνη Φίλιπ Τσιάρα (Philip Tsiaras)
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013
και ώρα 18:30-21:00
στον εκθεσιακό χώρο «Πινακοθήκη» στο Βαθύ, Ιθάκη
Η έκθεση θα διαρκέσει από 27 Ιουνίου μέχρι 31 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους Έλληνες, ο ίππος είναι ένα άκρως μυθολογικό καθώς και αυστηρά ηρωικό πλάσμα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τον Πήγασο, τον Βουκεφάλα, τον Ιππόκαμπο, το Βάλιο και τον Ξάνθο, τον Αρίωνα και το λευκό Μονόκερο – αναφέροντας μερικούς μόνο από τους αγιοποιημένους Ιπποειδείς γίγαντες. Κανένας, παρόλα αυτά, δεν έχει την στατική γοητεία ή το ιστορικό βάρος του Τρωικού Ίππου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Τσιάρα,

«Ο ίππος είναι ίσως η μοναδική, ευγενέστερη, πιο επαναλαμβανόμενη φιγούρα στην ιστορία της τέχνης πέρα από την ανθρώπινη – και όχι αδικαιολόγητα. Ο πολιτισμός έχει εξελιχθεί σημαντικά από τρία δεδομένα – το άλογο, το αυτοκίνητο και το αεροπλάνο. Κάθε ένα από αυτά, έχει προκαλέσει θεμελιώδεις αλλαγές στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μέσα από την ικανότητά του να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις πάνω από την ξηρά. Ο ίππος είναι ίσως το σπουδαιότερο από όλα, και αυτό γιατί έχει την μακροβιότερη, ιστορική υπόσταση. Το άλογο έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να διασχίσουν ηπείρους, να κατακτήσουν αυτοκρατορίες με σπουδαίο Ιππικό, να σκάψουν γόνιμη γη, και έχει αντέξει το ανθρώπινο βάρος από την εποχή του τροχού…».

Ο Φίλιπ Τσιάρας προάγει τη μοντέρνα μυθολογία του ίππου στην στρατόσφαιρα της έντονα στιλιστικής, φανταστικής και ευγενούς πεμπτουσίας. Τα άλογά του αιωρούνται ως μοντέρνα κάτοπτρα της απίστευτης αλλαγής.

«Από την Ιθάκη στην Τροία» είναι ένα διαχρονικό Οδυσσειακό ταξίδι. Αποτελεί μια ιπποειδή ανακάλυψη που μεταμορφώνει το άλογο μέσα από την ξεχωριστή φαντασία του ευρηματικού αυτού καλλιτέχνη. Το ιδιαίτερο όραμα του Τσιάρα υιοθετεί και επεξεργάζεται οπτικά εργαλεία από τις πρώτες ζωγραφιές σπηλαίων του Lascaux, μέχρι το υψηλό σχέδιο και την σύνθεση του Μοντερνισμού και της Σύγχρονης Τέχνης.
Η έκθεση συνοδεύεται από πολυσέλιδο, σκληρόδετο κατάλογο (Horse Boy) που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολυσχιδούς δρώμενου «Επιστροφή στην Ιθάκη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης