… πάντα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από σένα

«Απίστευτη εμπειρία. Ένιωσα σαν να ήμουν εκεί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
(Κωνσταντίνα, Μαθήτρια, 13ο Γυμνάσιο Αθήνας)

«Αυτή η παράσταση από τα πιο αξιόλογα μαθήματα που μπορεί να πάρει κανείς. Αφύπνιση συναισθημάτων και καλλιέργεια για την ψυχή και το νου»

(Κασσιανή, Μαθήτρια, 1ο Λύκειο Βούλας)

«Πήγα και είδα την παράσταση έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου πως σ’ έναν μονόλογο, σίγουρα θα βαρεθεί κανείς! Το αποτέλεσμα όμως ήταν συγκλονιστικό, με διέψευσε. Πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός από εσένα!»

(Διονύσης, Φοιτητής ΤΕΙ Πειραιά)

«Φέραμε την παράσταση στο σχολείο μας. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Σε κάθε σχολείο. Χρήσιμο μάθημα στους μαθητές. Χρησιμότερο ακόμα στους ενήλικες. Κατά την ώρα της παράστασης στο αμφιθέατρο του σχολείου περίπου 90 άτομα. Αν έπεφτε καρφίτσα την άκουγες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
(Μάριος, Εκπαιδευτικός, 2ο Λύκειο Υμηττού)

Η παράσταση «Γδαρμένος» που παρουσιάστηκε φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε έναν ευρύ κύκλο μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών, συνεχίζει τώρα τις επιτυχημένες παραστάσεις που τόσο άγγιξαν όλους τους θεατές, εφήβους και ενήλικες. Το θέμα του έργου, επίκαιρο όσο ποτέ, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στο αδιέξοδο της βίας.

Η παράσταση επιστρέφει έως και την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2013 στη σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Παράλληλα συνεχίζονται οι πρωινές καθημερινές παραστάσεις σε σχολικές αίθουσες Λυκείων. Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου προσκεκλημένη του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου η παράσταση παρουσιάζεται για συγκεκριμένο κύκλο παραστάσεων σε σχολεία που αντιμετωπίζουν ζητήματα υψηλής παραβατικότητας.

Λίγα λόγια για τον «Γδαρμένο»
Ο «Γδαρμένος» (Blästrad) είναι μια παραγωγή του Καλλιτεχνικού Οργανισμού ΚΟΧΥΛΙ σε κείμενο του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Ματς Σιέλμπυ (Mats Kjelbye), μετάφραση Εύας Στυλάντερ, σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου και ερμηνεία Νικόλα Αναστασόπουλου. Το έργο μιλά για τη δημιουργία της βίας στην ψυχή ενός παιδιού και φανερώνει βήμα-βήμα τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η επίδραση στο άτομο και την κοινωνία.

Κεντρικός στόχος του να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει, να σπάσει το φόβο, να φωτίσει την εμπιστοσύνη προς τον συνάνθρωπο, να μεταδώσει αξίες ανθρωπισμού. Η παράσταση απεικονίζει με άμεσο τρόπο πώς η βία έχει τη δύναμη να διαβρώσει την ψυχή μιας κοινωνίας, όταν σημαντικές ανθρώπινες αξίες όπως η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η συμπόνια γίνονται σπάνιο αγαθό.

Ο «Γδαρμένος» είναι ένα έργο γραμμένο για να παρουσιάζεται εύκολα στην αίθουσα μιας τάξης ή στο χώρο εκδηλώσεων ενός σχολείου υιοθετώντας τη μορφή του θεάτρου «βαλίτσα». Είναι κατάλληλο για μεγαλύτερους μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (14-18 ετών). Με τη δύναμη της θεατρικής πράξης και την άμεση προσέγγιση με το θεατή το κείμενο γίνεται σκληρό σαν την επίθεση μιας συμμορίας. Έχει τη δύναμη να μεταφέρει τον θεατή στο διαταραγμένο συναισθηματικό κόσμο ενός ψυχρού και αδιάφορου παιδιού, να τον εκθέτει στην ασχήμια και τον παραλογισμό της βίας και να τον οδηγεί προστατευτικά σε μονοπάτια με πανανθρώπινες αξίες. Αμέσως μετά την παράσταση το έργο γίνεται αφορμή για συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό. Έτσι όλοι οι θεατές έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις, τα συναισθήματα και τους φόβους τους για το θέμα της βίας.

Το έργο γράφτηκε το 2008, παίχτηκε με μεγάλη ανταπόκριση στο Dramaten – Εθνικό Θέατρο της Σουηδίας (Στοκχόλμη), σε σκηνοθεσία του Magnus Ehrner και έχει περιοδεύσει στα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σουηδίας. Το 2009 το έργο ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στην αγγλική γλώσσα στη Ρουάντα, μια χώρα που έχει δοκιμαστεί από συνεχείς εμφύλιες συγκρούσεις. Μεταφρασμένο στα γερμανικά έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία και την Αυστρία.

Περίληψη
Ένας νεαρός, ο ΄Εντ, είναι μέλος μιας βίαιης συμμορίας. Καταλήγει χτυπημένος στο έδαφος από τους πρώην συντρόφους του. Καθώς παλεύει στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου ξετυλίγεται, σαν μια ταινία, το κουβάρι της ζωής του στο χρόνο. Ο Έντ ταξιδεύει στην εποχή που ήταν δώδεκα ετών, όταν η βία μπήκε στην καθημερινότητά του. Μιλά για την αδρεναλίνη που ρέει μέσα σε μια γροθιά και τα δάκρυα που κυλούν σ’ ένα μελανιασμένο μάγουλο. Μιλά για θύματα και δράστες, για τη μεθυστική δύναμη και την ταπείνωση. Αγγίζει βαθιά μέσα του την αγάπη και την απώλεια.

Συντελεστές
Κείμενο: Mats Kjelbye, Μετάφραση: Εύα Στυλάντερ
Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
Τον ρόλο του ΄Εντ ερμηνεύει: ο Νικόλας Αναστασόπουλος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.00
Κάθε Κυριακή, στις 19.00

Διάρκεια παράστασης: 70λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Για τα σχολεία: Αν ενδιαφέρεστε να κλείσετε θέσεις για ομάδα στο θέατρο, ή αν θέλετε να κλείσετε ημερομηνία για να έρθει η παράσταση σε δικό σας χώρο του σχολείου, ή αν θέλετε να παρακολουθήσετε την παράσταση με πρόσκληση για εκπαιδευτικούς στις τακτικές παραστάσεις, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα 210 8674657, 210 8665144 (Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 09.30 – 12.30) ή απόγευμα (18.00 – 20.00) με τον Βασίλη Μιχαήλ στo κινητό 6972 053334, mail: vmichail@otenet.gr.

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8 Κεραμεικός
Τηλ. 210 3428650
www.theatro.gr

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης