Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Γιάννης Σαμψαλάκης ένας νέος και ταλαντούχος ηθοποιός, απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και μέλος της ομάδας «Θέση», συμμετέχει στην παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα στο Θέατρο «Θησείον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη –Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και Θεάτρο Αυλαία- και μετά από περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, η Εταιρεία Θεάτρου Θέση και το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» ταξιδεύουν στην Αθήνα για να φέρνουν τον μαγικό κόσμο των ξωτικών, των ευγενών και των ταπεινών μαστόρων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο «Θησείον».

Ο Γιάννης Σαμψαλάκης μίλησε στο zougla.gr για την παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» και τόνισε τις ιδιαιτερότητες του έργου και του ρόλου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ταλαντούχος ηθοποιός εξήγησε τους λόγους επιτυχίας της παράστασης και αποκάλυψε τα μελλοντικά του σχέδια.

zougla.gr:

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και τον ρόλο σας στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας».

Γιάννης Σαμψαλάκης:

Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας είναι ένα απ’ τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Σαίξπηρ. Ο συγγραφέας ενώνει τρεις κόσμους. Τον κόσμο των ξωτικών, των μαστόρων και των ευγενών Αθηναίων , χρησιμοποιώντας έντονα στοιχεία παραμυθιού. Όταν λοιπόν επιλέξαμε το έργο, αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς την μετάφραση και την διασκευή, μένοντας πάντα πιστοί στο πρωτότυπο. Προσπαθήσαμε, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και τεχνικά μέσα, να ζωντανέψουμε αυτούς τους τρεις κόσμους και να πούμε την ιστορία μέσα από την δική μας ματιά, με εξωστρέφεια, χιούμορ και αμεσότητα. Το έργο έχει τουλάχιστον δεκαπέντε ρόλους που τους παίζουμε πέντε ηθοποιοί. Έτσι κι εγώ έχω τρεις: Τον βασιλιά Θησέα, τον Πάτο που είναι ένας απ’ τους μαστόρους και τον Όμπερον που είναι ο βασιλιάς των ξωτικών. Τρεις διαφορετικοί ρόλοι από τρεις διαφορετικούς κόσμους οι οποίοι αλλάζουν από σκηνή σε σκηνή, πράγμα που έχει πολύ ενδιαφέρον για όλους μας, αλλά νομίζω και για το κοινό.

Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι η πρώτη παραγωγή της θεατρικής ομάδας «Θέση». Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;

Η αρχική μας σκέψη ήταν να κάνουμε μία παιδική παράσταση. Έτσι, επιλέξαμε το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», γιατί όπως προείπα, είναι ένα έργο που συνδυάζει τις βασικές δομές του παραμυθιού. Βλέπουμε στη σκηνή να παρελαύνουν ξωτικά, νεράιδες, βασιλιάδες, ερωτευμένοι έφηβοι και ταπεινοί μάστορες. Επίσης, θεωρήσαμε ότι είναι ένα έργο που αν δουλευτεί στοχευμένα, μπορεί να έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά. Στην πορεία της διαμόρφωσης της παράστασης μας όμως, διαπιστώσαμε πως το αποτέλεσμα τελικά, αφορά όλες τις ηλικίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να έχουμε τη χαρά να παίζουμε τα πρωινά για παιδιά και τα βράδια για όλους!

Πείτε μας λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα και τους στόχους της;

Η δημιουργία μιας ομάδας, ήταν επιδίωξή μας από τότε που σπουδάζαμε και οι πέντε στην Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Απόφοιτοι των τελευταίων τεσσάρων ετών, αφού συμμετείχαμε σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ και του ελεύθερου θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία ομάδα για να πούμε την ιστορία μας μέσα από τις δικές μας παραστάσεις. Έτσι δημιουργήθηκε η Εταιρεία Θεάτρου Θέση το Σεπτέμβριο του 2015, η οποία αποτελείται από τους: Διαμαντή Αδαμαντίδη, Αχιλλέα Αναγνώστου, Μαρία Χάνου, Τρυφωνία Αγγελίδου και εμένα. Στόχος μας λοιπόν, είναι το ανέβασμα παραστάσεων μέσα από το προσωπικό μας βλέμμα, βασιζόμενοι σχεδόν αποκλειστικά στις δυνατότητες μας και στο κείμενο, χρησιμοποιώντας μόνο τα απαραίτητα σκηνικά αντικείμενα. Η φωνή, το σώμα και η φαντασία είναι τα εργαλεία για να πούμε την ιστορία μας.

Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο στόχος της παράστασης;

Στόχος της παράστασης μας είναι να αποδώσουμε με σύγχρονο και άμεσο τρόπο αυτό το κλασικό κείμενο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ώστε να διασκεδάσουν και να ταξιδέψουν οι θεατές.

Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας η επιτυχία της παράστασης;

Η αλήθεια είναι πως η πορεία της παράστασης, έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Αυτό μάλλον, οφείλεται αφ’ ενός στο ότι είχαμε ένα σπουδαίο διαχρονικό κείμενο στα χέρια μας και αφ’ ετέρου στο γεγονός ότι την φτιάξαμε με πολλή αγάπη, πολλή όρεξη και πολλή δουλειά.

Πώς μπλέκεται ο σύγχρονος με τον παραμυθένιο κόσμο;

Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν γύρω τους ξωτικά και δεν μπορούν να τα δουν ενώ αυτά τους επηρεάζουν άμεσα με τις πράξεις τους. Εισβάλουν ανά πάσα στιγμή στον κόσμο των ανθρώπων και με ένα μαγικό φίλτρο δημιουργούν από ερωτικά μπερδέματα μέχρι μεταμορφώσεις, είτε για να διασκεδάσουν είτε για να επαναφέρουν την τάξη στην πραγματικότητα των θνητών. Ωραία θα ήταν να είχαμε και στην πραγματικοότητα τέτοιους… «παραμυθένιους εισβολείς».

Η παράσταση έχει επιλεχτεί ως η ελληνική συμμετοχή στο Festival Internacional de Teatro Clásico de Almagro 2016 της Ισπανίας, και θα παρουσιαστεί στο Teatro La Veleta στις 25 Ιουλίου πως νιώθετε γι’αυτήν τη συμμετοχή;

Είναι μεγάλη τιμή το γεγονός ότι επιλέχθηκε η δουλειά μας για να συμμετάσχει σε ένα διεθνές φεστιβάλ. Αυτό δείχνει πως οι κώδικες της παράστασής μας αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας με τον κόσμο ανεξάρτητα από τη γλώσσα του κειμένου. Είμαστε λοιπόν χαρούμενοι, που μας δίνεται η ευκαιρία να τη μοιραστούμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Ποιος ρόλος σας μέχρι τώρα ήταν η πιο σημαντική στιγμή για σας;

Η αλήθεια είναι, πως ως νέος ηθοποιός, δεν έχω δουλέψει σε πάρα πολλές παραστάσεις. Από τις λίγες δουλειές όμως που έχω βρεθεί, μου έχουν μείνει περισσότερο σημαντικές συνεργασίες, παρά σημαντικοί ρόλοι. Αν πρέπει λοιπόν να σταθώ σε μία συνεργασία, είναι αυτή που έχω τώρα με αυτήν την ομάδα και τον Μιχάλη Σιώνα.

Τι ονειρεύεστε για τη θεατρική σας πορεία;

Αυτό που ονειρεύομαι είναι η ομάδας μας να έχει διάρκεια στο χρόνο και να δημιουργούμε όμορφες παραστάσεις. Επίσης πέρα από την ομάδα, θα ήθελα να συνεργαστώ με ωραίους ανθρώπους σε ενδιαφέρουσες δουλειές.

Υπάρχουν ρόλοι και κείμενα που επιθυμείτε πολύ να σας δοθεί η ευκαιρία να τα προσεγγίσετε;

Φυσικά και υπάρχουν. Βέβαια όχι τόσο συγκεκριμένοι ρόλοι, όσο κείμενα από σημαντικούς συγγραφείς όπω: ο Ιονέσκο, ο Μπέκετ, ο Μπρεχτ, καθώς και όλη η αρχαία Ελληνική δραματουργία.

Ποια η εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τον Μιχάλη Σιώνα και πώς η σκηνοθετική του προσέγγιση σας βοήθησε στην προσέγγιση του ρόλου σας;

Η συνεργασία μου με τον Μιχάλη Σιώνα ήταν άψογη. Αν και νέος σκηνοθέτης ξέρει πολύ καλά τι θέλει να κάνει και πως να το κάνει, πράγμα που εμένα με κάνει να νιώθω ασφαλής. Είναι ανοιχτός στο να προτείνουν οι ηθοποιοί και να συμβάλουν ενεργά στην δημιουργία της παράστασης. Όταν λοιπόν υπάρχει κοινός κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα σε σκηνοθέτη και ηθοποιούς, το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι καλό. Προσωπικά, θα τολμήσω να πω ότι δεν τον θεωρώ απλά σκηνοθέτη μου αλλά και δάσκαλο.

Μπορεί ένας νέος ηθοποιός σήμερα εν όψει οικονομικής κρίσης να βιοποριστεί από το θέατρο;

Αυτή την περίοδο είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα. Φυσικά όχι μόνο για τους ηθοποιούς αλλά για τα περισσότερα επαγγέλματα. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων της γενιάς μας, αναγκάζεται να κάνει δύο και τρεις δουλειές για να επιβιώσουν. Τουλάχιστον εμείς έχουμε την χαρά να κάνουμε κάτι που αγαπάμε και αυτός μας δίνει δύναμη.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Σίγουρα θα συνεχιστεί το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας και τη νέα σαιζόν, αλλά παράλληλα θα ξεκινήσουμε πρόβες για την καινούρια μας παραγωγή.



Λίγα λόγια για το έργο:

Το κλασσικό έργο του William Shakespeare, μεταφράζεται και διασκευάζεται από την ίδια την ομάδα. Οι πέντε ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου. Με χιούμορ, απλότητα, ευθύτητα και σεβασμό στην γλώσσα του ποιητή συνθέτουν μια παράσταση γεμάτη έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια.

Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι ένα έργο που εύκολα γοητεύει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο συγγραφέας συμπλέκει έντεχνα τον κόσμο του παραμυθιού με τον αληθινό κόσμο. Νεράιδες και ξωτικά συνομιλούν με τους ανθρώπους της καθημερινής ζωής και τα μπερδέματα δεν αργούν να συμβούν…

Η παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του William Shakespeare από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση έχει επιλεχτεί ως η ελληνική συμμετοχή στο Festival Internacional de Teatro Clásico de Almagro 2016 στο Almagro της Ισπανίας και θα παρουσιαστεί στο Teatro La Veleta στις 25 Ιουλίου 2016



Λίγα λόγια για την «Εταιρεία Θεάτρου Θέση»:

Η Εταιρεία Θεάτρου «Θέση» είναι μια ομάδα νέων ηθοποιών, απόφοιτων της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2015. Αποτελείται από τους: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντή Αδαμαντίδη, Αχιλλέα Αναγνώστου, Γιάννη Σαμψαλάκη, Μαρία Χάνου. Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα είναι η πρώτη τους παραγωγή, η οποία μέσα σε τρεις μήνες απέσπασε θετικές κριτικές και αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Μιχαλόπουλος
Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Κοστούμια/ Κατασκευές: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Παίζουν:
Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης,
Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου
Σχεδιασμός αφίσας: Αχιλλέας Μεσάικος
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Πρεμιέρα:

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Παραστάσεις 6 έως 29 Μαΐου

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15 | Κυριακή στις 18:00 και στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ και 10 (φοιτητικό μειωμένο) | Διάρκεια 80 λεπτά

Θησείον, Ένα θέατρο Για Τις Τέχνες
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)

Τηλέφωνο ταμείου: 210-3255444

Ώρες ταμείου : 17:00 – 20:30 (ανοικτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης