Τα 2/3 των γυναικών σε μια νέα μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ ανέφεραν τη συστηματική χρήση καθαριστικών λιπαντικών και τζελ που εφαρμόζονται ενδοκολπικά. Κάποια από τα προϊόντα αυτά, μάλιστα, συνδέθηκαν με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κολπικών λοιμώξεων.

Τόσο οι μυκητιασικές και οι βακτηριακές λοιμώξεις όσο και τα ενδοκολπικά προϊόντα μπορεί να τραυματίσουν τον κολπικό ιστό και να αυξήσουν το πόσο ευάλωτος είναι κάποιος στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη οι γυναίκες να ενημερωθούν για τα παραπάνω ευρήματα και να μην προμηθεύονται τα ενδοκολπικά προϊόντα ακολουθώντας τις συμβουλές γνωστών και φίλων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 141 γυναίκες από το Λος Άντζελες, οι οποίες απάντησαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη χρήση ενδοκολπικών προϊόντων και υποβλήθηκαν σε εργαστηριακά τεστ για την ανίχνευση κολπικών λοιμώξεων, στην αρχή της μελέτης κι έναν χρόνο μετά.

Βρέθηκε ότι το 66% των γυναικών είχε χρησιμοποιήσει ενδοκολπικά προϊόντα, πέραν του ταμπόν, μέσα στον προηγούμενο μήνα. Το 45%, για παράδειγμα, δήλωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει ενδοκολπικές πλύσεις, οι οποίες συχνά συνιστούσαν την εμπορική εκδοχή του μείγματος νερού και ξιδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειονότητα (70%) των γυναικών που αγόραζε τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούσε λιπαντικά, το 17% ανέφερε τη χρήση κολπικών τζελ και το 13% χρησιμοποίησε έλαια.

Σύμφωνα με τα εργαστηριακά τεστ, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ενδοκολπικά προϊόντα με βάση τη βαζελίνη ή κάποιο έλαιο είχαν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν κάποια μυκητιασική ή βακτηριακή λοίμωξη. Πιο συγκεκριμένα, βακτηριακή κολπίτιδα εμφάνισε το 40% των γυναικών που έκανε χρήση των παραπάνω ουσιών και το 18% που δεν έκανε. Παράλληλα, οι εργαστηριακές εξετάσεις βρέθηκαν θετικές για την Candida, τον μύκητα που προκαλεί τις μυκητιάσεις, στο 44% των γυναικών που ανέφεραν τη χρήση ενδοκολπικών ελαίων και βαζελίνης και στο 5% που δεν τα χρησιμοποιούσαν.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η αύξηση του κινδύνου των κοινών αυτών λοιμώξεων οφείλεται πιθανώς στη διαταραχή του PH του κόλπου και της φυσιολογικής χλωρίδας, επιτρέποντας τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο κόλπος φιλοξενεί ένα σύστημα ισορροπίας καλών και κακών βακτηριών, τα οποία παράγουν οξέα για την προστασία απέναντι στους ιούς και τις λοιμώξεις. Σύμφωνα με το κέντρο έλεγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ, η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται συνήθως από μια διαταραχή στο σύστημα αυτό των βακτηρίων. Οι περισσότερες γυναίκες μάλιστα δεν αναφέρουν κανένα σύμπτωμα, ενώ κάποιες εμφανίζουν μη φυσιολογικά υγρά ή οσμή.

Οι ιατροί δεν συστήνουν τη χρήση κολπικών πλύσεων, διότι διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να προσφέρει κάποιο όφελος.

Σχετικά με τη χρήση βαζελίνης και ελαίων, οι ιατροί ανέκαθεν συμβούλευαν κατά της χρήσης τους ενδοκολπικά. Οι κατασκευαστές μάλιστα των προϊόντων αυτών επισημαίνουν ότι είναι σχεδιασμένα για εξωτερική χρήση και ότι δεν έχει διεξαχθεί κανένα τεστ που να υποστηρίζει την εφαρμογή τους ενδοκολπικά. Παράλληλα, τονίζουν ότι η χρήση τους ως λιπαντικών κατά τη σεξουαλική πράξη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού.

Η παρούσα μελέτη δεν καταδεικνύει τον λόγο για τον οποίο τα προϊόντα με βάση τη βαζελίνη και τα έλαια μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι απορροφούν πολύ νερό από τις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή και μπορεί να καταστήσουν τον ήδη ευαίσθητο κολπικό ιστό πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές μάλιστα, κάποιες γυναίκες είναι πιθανό να χρησιμοποιούν τα προϊόντα με βάση τη βαζελίνη και τα έλαια για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κολπίτιδας. Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι ο σκοπός της μελέτης δεν ήταν να καθορίσει τις αιτίες των λοιμώξεων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδείξει ότι οφείλονται στα προϊόντα αυτά.

Τα προϊόντα που είναι σχεδιασμένα ώστε να παρέχουν λίπανση κατά τη σεξουαλική πράξη δεν βρέθηκαν να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπίτιδας, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η δράση τους χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Πολλά από τα λιπαντικά του εμπορίου, για παράδειγμα, περιέχουν γλυκερίνη, μία ουσία που διασπάται σε σάκχαρα και ενθαρρύνει την ανάπτυξη μυκητιάσεων. Για αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση λιπαντικών με βάση τη σιλικόνη και όχι τη γλυκερίνη.

Οι ειδικοί επίσης σημειώνουν πως στα φαρμακεία υπάρχουν ολόκληρα ράφια με ενδοκολπικά προϊόντα που στοχεύουν στη βελτίωση της οσμής του κόλπου. Τονίζουν, όμως, πως η ασφάλειά τους είναι αμφισβητήσιμη, από τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορές συστήνουν και προάγουν τον έλεγχο των καλλυντικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να τον απαιτούν.

Πηγή: reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης